Hlavní obsah

Radim Uzel: Jednou za rok bychom měli provést sexuální inventuru

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z otázek v soutěži, ve které by se měřily znalosti o sexu, by mohla znít: „Jaký největší problém se sexualitou mají většinou autoritářští politici a představitelé církví?“ A hned bychom nabídli tři možnosti: a) zavrhují sex jako takový; b) nepřipouštějí sex bez předchozího institucionálního schválení obřadem a razítkem; c) připouštějí sex pouze za účelem rozmnožování.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidských sexuálních problémů se projevuje právě při souloži.

Článek

Snad ani nemusíme dokazovat, že pokud u autoritářů zdůrazníme slovo většinou, je správná odpověď c).

Dogmatičtí vládci a církevní otcové obvykle jakž takž překousnou heterosexuální nechráněnou soulož. Absolutně jim však vadí masturbace, homosexualita a orální či anální styk. K tomu se ale přidává také antikoncepce. S výjimkou pochybného výpočtu takzvaných neplodných dní.

Hormonální antikoncepce pro ně představuje jed, po kterém se umírá, a v kondomech se podle nich objevují jakési dírky, kudy pronikne virus. Dokonce zakazují i neškodnou onanii. Americký filmový režisér Woody Allen ji oslavuje jako soulož s tím, koho opravdu milujeme. Navíc si při ní můžete dělat, co chceme a jak dlouho chceme, aniž bychom se starali o cizí potřeby, pocity a touhy.

Díky Sigmundu Freudovi, hollywoodským scenáristům a spisovatelům laciných románů se lidé domnívají, že muži i ženy bezmezně touží dosáhnout orgasmu pouze prostřednictvím klasické soulože.

Ti bláhoví lidé netuší, že by si sexu užívali daleko více, kdyby se nestyděli dělat to, co jim přináší opravdovou radost. A už vůbec si nepřipouštějí myšlenku, že se většina lidských sexuálních problémů projevuje právě při souloži.

Lidské tělo čítá řadu vysoce citlivých míst

Mnohokrát jsem psal o tom, jak neúměrně velký význam přikládá většina mužů velikosti svého penisu. Jeden moudrý sexuolog poukázal na skutečnost, že tento velebený orgán stále zůstane pouze malým kouskem těla. I kdyby měl sebevětší rozměry. A kde jsou naše prsty, jazyk, ústa, rty a mnoho dalších vysoce citlivých tělesných míst?

Ženy mají malý klitoris. Tento orgán, který se slovensky jmenuje dráždec a polsky lechtaczka, nemá nic společného s rozmnožováním. Jeho hlavní funkcí je produkce slasti. Jenže macešská příroda to zařídila tak, že jeho dráždění při normální souloži bývá obtížné, ne-li nemožné.

Jednou za rok, třeba na Silvestra, by možná bylo účelné udělat si inventuru našich sexuálních slastí a strastí. Poctivě si pak můžeme připustit, že přehnaná snaha o to, aby se náš penis dostal do pochvy, je sice v souladu s míněním mnoha ministrů, kardinálů, tajemníků a vychovatelských moralistů, někdy však klade na tělo nepřiměřené nároky.

Láska je definována spíš jako pocit než jako činnost. Poetové ji nazývají milováním a realisté spaním spolu. V žádném případě by však neměla být křečovitou snahou o nějakou zásuvku a zástrčku. Sexualita není spartakiádním cvičením, ale vzájemným potěšením. Všechny tři odpovědi v prvním odstavci jsou proto špatně.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobré jídlo i sex chrání mozek před stresem

Potěšení a příjemných pocitů člověk rád nedosahuje a nevyhledává jen pro ně samotné. Mozek nás nutí jíst dobroty, milovat se a požívat látky způsobující...

Výběr článků

Načítám