Hlavní obsah

Protiklady se nepřitahují, vztahový server vyvrátil největší mýtus

Novinky, ema

Rozdílné povahy, zájmy, představy o budoucnosti. Dlouho se tvrdilo, že se osobnostní protiklady přitahují. Nyní ale odborníci upozorňují, že toto tvrzení nemusí v praxi vůbec fungovat.

Foto: Profimedia.cz

Seznamovací server vyvrátil největší vztahový mýtus. Lidé k sobě hledají fyzicky i názorově podobného partnera, ne naopak.

Článek

Experti ze seznamovacího serveru Match provedli rešerši mezi více jak miliónem svých uživatelů. Při pohledu na obrovské množství rozdílných fyzických i osobních rysů nakonec zjistili, že lidé si doopravdy nevybírají protiklady sebe samých. Většinou sázejí na podvědomou jistotu a vybírají někoho, kdo jim je alespoň trochu podobný, a to jak vzhledem, tak přesvědčením a koníčky.

Velkou roli hraje politika

Kritéria se pohybují od podobné barvy očí, po tvar těla, uživatelé ale protějšek vybírají například i podle politické příslušnosti. Je velmi zajímavé, že lidé na seznamkách kladou velký důraz na to, s jakou stranou jejich možný budoucí protějšek sympatizuje. Průzkum seznamovacího serveru zjistil, že lidé se stejným politickým vyznáním měli daleko vyšší předpoklad k tomu, že jim seznámení vyjde.

Singles konzervativci se v 45 % případů párovali raději se stejně smýšlejícími jedinci, u liberálů stejné pravidlo platilo v 31 % případů. Pokud se ale sešli jedinci opačného politického vyznání, vykazovali nižší průměrnou míru úspěšnosti při interakci s protějškem, který se nacházel na druhé straně politického spektra.

Jako vejce vejci

Když přijde na postavu, lidé si k sobě nejraději vybírají někoho, kdo jim je tak trochu podobný. Jedinci, kteří by sami sebe popsali tak, že mají pár kil navíc, si v 61 % vybrali také někoho, o kom si myslí, že má lehkou nadváhu. Stejně tak vybírali lidé s „normální” postavou. Dalo by se všeobecně říci, že si lidé k sobě vybírali toho, kdo se jejich postavě co nejvíce přibližoval.

Hnědoocí lidé si v 7 % vybírali partnery se stejnou barvou očí, modroocí se řídili podle jiných kritérií. Lidé si často protějšek vybírali i podle společných fyzických znaků. Jedinci s viditelným tetováním si v 61 % volili raději někoho, kdo je též ozdoben inkoustem, „ranní ptáčata“ a „noční sovy“ k sobě hledají někoho s podobným životním režimem.

Existují i výjimky

I zde ale platilo pár výjimek. U lidí s blond barvou vlasů nebylo prokázáno, že by k sobě hledali někoho podobného. To samé se nepotvrdilo ani u lidí se zrzavými kadeřemi. Poněkud překvapivě ti, kteří popsali svou postavu jako „sportovní“, nehledali nutně stejně zaměřený protějšek.

„Láska byla vždy založena na harmonii a kompatibilitě,“ řekla vztahová expertka Kate Taylorová pro Daily Mail. „Ačkoli to mohou být právě rozdíly, které u lidí navzájem vyvolají velký zájem, v některých případech mohou vést k nevyváženým a nestabilním vztahům.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám