Hlavní obsah

Proč jsou muži nevěrní? Za vše nemůže evoluce

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí za mužskou nevěrou vidí evoluční teorii, kdy muž je jednoduše lovcem, který potřebuje neustále získávat nové kořisti, aby získal uznání ve skupině ostatních mužů. Realita je přitom někde úplně jinde. Velkou měrou svou vinu u nevěry muže hraje i žena.

Foto: Profimedia.cz

Muži se nechají snáze svést, jsou-li nějakým způsobem ve vztahu nespokojeni.

Článek

"Evoluční teorie je jenom výmluva anebo možná i dobrá záminka k tomu, aby si někteří muži lovili, jak chtěli. Mluvila jsem se stovkami mužů a řešila jejich nevěry, milenky a manželky. Ani jeden z nich neuvedl, že to byl prostě přirozený pud podle nějaké teorie," upozorňuje koučka Lenka Černá ze serveru Můjvztah.cz.

Podle zkušeností partnerské koučky mohou za nevěru muže určitým způsobem i ženy. Podívejte se na nejčastější důvody, proč jsou muži nevěrní.

 1. Ztráta pocitu skutečného chlapa

Muži chtějí své ženy nejen dobývat, ale i chránit. Pokud jsou ženy příliš samostatné, soběstačné, finančně nezávislé, muži nabývají pocit, že je vlastně ženy nepotřebují.

"Chlap je v dnešní společnosti vychováván k tomu, aby se o svou smečku postaral, a to mu dává pocitu důležitosti. Proto chce většina mužů dobrou práci a úspěch, peníze. Když svou funkci ochránce a zabezpečovatele totiž muž ztratí, je demotivovaný, frustrovaný. Hledá si tak možnost ochraňování a dokazování své hodnoty někde jinde. Tedy v náručí někoho jiného," vysvětluje Černá.

2. Ztráta pocitu prvenství

Muž je z pohledu psychologů v podstatě velké dítě, které vyžaduje nonstop pozornost a jakmile se partnerům narodí dítě, pak muž dost často ztrátu svého prvenství neunese. "Vy to sice myslíte dobře a staráte se, kojíte a nespíte, zapomínáte ale na to být nejen matkou, ale i partnerkou. A on potřebuje (ano i v době po porodu je tak bezohledný) mít ten pocit, že je pro vás důležitý, že i o něj se chcete starat, stejně jako o vaše děti. Když ten pocit dlouhodobě ztratí, začne si hledat své prvenství a zájem jinde," upozorňuje koučka.

3.  Bez legrace

Jestli něco muži skutečně milují pak zábavu a hry. "Když se z vás stane furie, která ho jen komanduje, úkoluje a v teplákách o víkendu jen uklízí... to je ale legrace! Tak si muž hledá legraci a příjemný čas jinde. Nejdřív ve fotbale, potom v autech, ve finále u mladší milenky. Ta se totiž směje, je pro každou legraci a neotravuje ho se sekáním zahrady."

4. Nuda v posteli

Sex k partnerskému vztahu patří, a pokud jej jedna strana odmítá či nemá snahu o vylepšení intimního vztahu, pak se nemůže divit, že jeho protějšek začne přemýšlet na sex mimo domov.

"Mám pocit, že manželka je spíš moje sestra. Spí v pyžamu, na sex nemá kvůli všem starostem, bolestem a kojení náladu. A tak jsem roky dolézal a prosil. Po pár letech mě to už ale přestalo bavit a našel jsem si někoho jiného," svěřuje se jeden z nevěrníků.

5. Nízké sebevědomí

"Když má nízké sebevědomí žena, vyjídá se do obrovských rozměrů, nakupuje si padesátý pár bot anebo chodí na plastiky. Když si nevěří muž, dokazuje si alespoň trochu svou hodnotu u vydělávání peněz, při nákupech výrazných aut anebo počtem získaných žen. Určitě se mnou budete souhlasit, že jsou lepší ty první dvě první varianty.

Když už nízké sebevědomí, ať si jej muž kompenzuje vyděláváním, než sexem jinde, že? Bohužel, třetí varianta neustálého vyhledávání sexuálních partnerek, je nejčastější," dodává koučka Lenka Černá.

Jak zabránit nevěře podle koučky Lenky Černé
Buďte klidně samostatná, ale buďte také princeznou. Pokud patříte do skupiny žen fungujících na 150 %, snižte vaší feministickou vrtuli a buďte více holkou, co někdy potřebuje jeho pomoc.
Dávejte mu pocitu důležitosti a chvalte ho. Pokud jste po porodu nebo jste plně vytížená máma, alespoň jednou týdně zkuste být nejen matkou, ale i partnerkou a věnujte se pouze vašemu vztahu, pohodě.
Hledejte s ním momenty, kdy se oba dva budete bavit. Smích je skvělé afrodisiakum a do života patří. I vy sama byste měla být ve vašem společném životě spokojená, tak udělejte maximum proto, aby se radost z vašeho vztahu nevytratila.
Když nebudete matka roku a pracovník týdne, budete mít možná více kapacity i chuti na kvalitní sex. Zkuste v něm být někdy inovativní a odložte flanelové pyžamo. Já vím, je pohodlné, ale...
Pokud to bude možné, ukažte vašemu muži, že jeho sebevědomí není zdravé. Pomozte ho nasměrovat, a když to nepůjde, ať se sebou něco udělá pomocí odborníka, kouče. Nejste zase spasitelka, která za ním bude i při jeho nevěrách stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Virtuální vztahy lze považovat za nevěru

Nalézt hranici mezi nevinností a hříchem je těžké zvláště pak u virtuálních vztahů. Díky nejmodernější technice se tak stále více lidí ocitá na tenkém ledě....

Výběr článků

Načítám