Hlavní obsah

Proč heterosexuálové experimentují s gay zážitky

Novinky, Zuzana Musálková

V posledních letech roste trend, kdy se na lidskou sexualitu díváme jako na spektrum než jako na soubor od sebe oddělených identit. Podle evolučního psychologa Roberta P. Burrisse se proto lidé, kteří se homosexuálně chovají, nemusí nutně považovat za homosexuály, naopak mohou sami sebe vnímat jako heterosexuální, i když milostná dobrodružství s osobami stejného pohlaví prožívají opakovaně.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální zážitek se stejným pohlavím mělo až 25 procent heterosexuálních žen.

Článek

„Touha a způsob, kterým se chováme, není to samé jako prožívání vlastní identity,“ doplňuje psycholog Ritch C Savin Williams. A výzkumy to potvrzují.

Americké vědkyně Arielle Kuperbergová a Alicia Walkerová pracovaly šest let na studii, která zkoumala 24 000 vysokoškolských studentů. Okolo osmi set z nich mělo nějaký druh homosexuálního styku. Dvanáct procent mužů s těmito zážitky se považovalo za heterosexuální, a to samé platilo pro pětadvacet procent žen.

Slavný polyamorní vztah, jenž byl dáván za vzor, se rozpadl po pěti letech soužití

Vztahy a sex

Nejčastější důvody, proč se tak děje

Opilost a zvědavost - Mladí dospělí tohoto typu získali první sexuální zážitek se stejným pohlavím během společenských událostí, kde popíjeli alkohol. Považovali se za liberály zvlášť v otázkách předmanželského sexu a svého příležitostného sexuálního partnera nebo partnerku ani osobně neznali.

Zážitek nepovažovali za nijak příjemný nebo naplňující a neměli v úmyslu jej opakovat.

Pro show – Tento typ odůvodnění uvedly pouze ženy. Mnoho z nich bylo v prvním ročníku. A sexuální zkušenost získaly na nějaké společenské události, nejčastěji vysokoškolské party, kde většina z nich předtím popíjela.

Většinou šlo pouze o líbání a osahávání prsou nebo zadnic. Jen velmi málo dívek mělo zájem zacházet ještě dál – i když uvedly, že si zážitek užily. Většina také neměla předešlou zkušenost se stejným pohlavím. Všechny respondentky se považovaly za liberální, a ne nábožensky zaměřené.

Šest největších mýtů o bisexualitě

Vztahy a sex

Byly věřící – Šlo převážně o nábožensky zaměřené ženy, které si intimní zážitky se stejným pohlavím velmi užívaly. Dokonce si přály mít do budoucna i vztahy s danou osobou.

Nicméně byly silně věřící. Měly poměrně různorodé názory na homosexualitu a předmanželský sex. Většina jich byla v prvním ročníku a během svých experimentů nepožily žádný alkohol a neměly předešlé homosexuální zážitky.

Chtějí víc – Tito jedinci zažili intimní chvíle s lidmi, kteří nedávno udělali coming out jako neheterosexuální. Považovali se za liberály, užili si zážitek a toužili i po dalších zkušenostech, nejlépe se stejnou osobou.

O čem sníme aneb Nejčastější sexuální fantazie

Vztahy a sex

Málo potěšení – Tito jedinci si užili sexuální spojení nejméně. Ve většině případů byli podnapilí a prožili jen líbání a osahávání. Většina z nich své jednorázové partnery znala. Těchto typů bylo jen velmi málo, devět procent z celkového vzorku.

Anketa

Máte jako heterosexuál zkušenost s milostným dobrodružstvím se stejným pohlavím?
Ano, ze zvědavosti a bylo to fajn
7,6 %
Ano, zprvu ze zvědavosti, poté ještě opakovaně
22,2 %
Ano, ze zvědavosti, ale nebylo mi to moc příjemné
2,3 %
Ano, z hecu a bylo to fajn
1,4 %
Ano, zprvu z hecu, ale zalíbilo se mi to, že jsem to několikrát opakoval/a
2,1 %
Ano, z hecu a byla to hloupost
1,4 %
Ano, v opilosti a dodnes tomu nerozumím
1,4 %
Ano, v opilosti a bylo to fajn
1,9 %
Ano, poprvé v opilosti a pak již se záměrem
1,9 %
Zatím ne, ale moc mě to láká
5,9 %
Ne, ale lhal/a bych, že mě to nikdy nelákalo
11,2 %
Ne, nic mi to neříká
40,7 %
Celkem hlasovalo 4699 čtenářů.

Reklama

Související články

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Monogamní vztahy začínají být stále více v ohrožení. Přibývá lidí, kteří se uchylují k otevřeným vztahům a vztahům ve třech, které se stávají podle některých...

Výběr článků

Načítám