Hlavní obsah

Při plánování svatby je dobré držet se ustálených rad

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok s desítkou na konci je jako stvořený pro výměnu prstýnků před oddávajícími. Ne všechny dvojice budou mít na svém svatebním oznámení magické datum 10. 10. 2010, ale to nevadí. Mnohem důležitější je to, že se chtějí brát.

Foto: Profimedia.cz

Novomanželským polibkem končí předsvatební starosti.

Článek

Hlavně ať je to den, na který se vzpomíná ještě několik let poté. Ne snad kvůli potyčce nebo hádce, vzniklým z malého nedorozumění. Na to raději ani nemysleme. Proti všem možným zádrhelům se totiž můžeme pojistit důkladnou přípravou.

Na míru a bez starostí

Pokud není svatba organizovaná nakvap, vyplatí se připravovat ji dlouho dopředu. Jen tak se na nic podstatného nezapomene, ušetří se nervy zúčastněných a každý si jedinečný den užije. Jsou dva způsoby, jak na to.

  • Organizace svatby takzvaně na klíč
  • Důslednost při vlastní přípravě

Svatba na klíč

První ze dvou variant je pohodlnější. „Šetří snoubencům čas i peníze,“ říká Dita Štěpánová z agentury, která takové svatby organizuje už od devadesátých let.

Dvojice si objedná kompletní servis od formalit spojených se svatebním obřadem, přes prstýnky, oznámení, květinovou výzdobu i výběr místa pro hostinu až po zorganizování romantické svatební cesty třeba na druhý konec světa.

„Kompletní servis ale není podmínkou. Ochotně pomůžeme třeba jen s organizací svatebního obřadu nebo hostiny,“ dodává odbornice. Vysvětluje, proč lze touto cestou ušetřit jak peníze, tak zbytečné starosti: „Svatební organizátoři se mohou dostat na velmi příznivé ceny u svých dodavatelů. Navíc mají všechny své dodavatele důkladně prověřené.“

Agentury se ve svatební den postarají o všechny detaily a celou organizaci. Ušijí akci přímo na míru podle přání snoubenců. Nemají-li žádné představy a požadavky, nevadí. Mohou si vybrat z nabídky různých možností.

Vlastní příprava

Dvojice, která si chce svůj den zorganizovat sama, bude víc experimentovat. Dobrý nápad na to, jak se vyhnout nečekaným problémům, měla dvaatřicetiletá Nela, která si vloni sama organizovala veselku pro víc než sto hostů. Zavedla si složku a do ní ukládala všechno, co s jejím dnem D souviselo. Tipy, nápady, kontakty, termíny a také seznamy úkolů, které postupně odškrtávala jako splněné. Dávala tam i účty.

„Díky tomu, že jsem si vedla všechny záznamy na jednom místě, nás nic nezaskočilo a neměli jsme ani žádné prodlení při placení faktur,“ říká Nela a pokračuje:

„Do organizace svatby včetně zábavy, kterou jsme připravovali dlouho dopředu, jsme zapojili přátele i kolegy a všechno klaplo. Chtěli jsme s manželem, aby si mohli naši rodiče ten den užít. Jejich jedinou starostí bylo přivítat se s každým hostem. Teď zase pomáháme my s přípravou svateb našich kamarádů.“

Koordinátor zkrotí vášně

Důležitou osobou při přípravě je pro páry, které si objednají organizaci svatby, koordinátor. Na něm hodně záleží, proto by si měl s rodinou opravdu padnout do oka. Za těch několik týdnů či měsíců je kontakt velmi těsný a kolikrát spolu obě strany navážou velmi přátelské vztahy.

„Vždyť koordinátor musí nejen vše dobře zvládnout, zařídit, ale kolikrát i krotí rodinné vášně,“ připomíná Dita Štěpánová téma, které je důležité brát v potaz. Na každé veselce se scházejí zástupci dvou rodin, kteří se třeba vidí poprvé v životě a musejí spolu strávit mnohdy celý den, ne-li víkend.

„Pokud se to podaří a koordinátor je rodině oporou, ocení to snoubenci i jejich svatební hosté stejně jako přenádhernou výzdobu, vybrané lahůdky či originální program,“ dodává odbornice z www.svatebni.cz.

Dobře promyšlený dar

Když už si ženich a nevěsta dali práci s tím, aby se hosté na jejich svatbě dobře cítili, bylo by dobré jim to oplatit vhodně zvoleným dárkem. Stejnou pozornost, jakou věnujeme přípravě obřadu a následné veselici, si zaslouží i svatební prezent.

Nejlepší je zeptat se, co by snoubenci chtěli. U větší svatby to řeší svatební list, jaký nabízejí mimo jiné prodejny Home & Cook.

Fantazii se meze nekladou

Dary ovšem nemusí být jen hmotného charakteru. Jsou i takové, které se postarají o zábavu svatebčanů. Pro Kláru a Ladislava z Opavy připravili spolupracovníci ženicha ohňostroj. „Bylo to velmi nečekané, ale úžasné,“ vzpomíná dvojice.

Zvláštní dárek dostala nevěsta Kateřina od svého táty. Byl to obraz se zarámovanými bankovkami. Nahoře pětitisícovka, pod ní dvoutisícovka, pak následovaly další. Katka se s tátou moc nevídá, rodiče jsou rozvedení, tak ocenila, že se snažil být nejen nápaditý, ale i rozumný. Takto si mladí manželé mohli dokoupit, co potřebovali, a tátův dar prý pobavil i hosty. Novomanželé také ocenili poukaz na partnerskou thajskou masáž.

Billboard, anebo píseň

„V létě se chystáme na svatbu našich kamarádů a rozhodli jsme se pozvat jim oblíbeného zpěváka,“ svěřuje se Anna s Markem. Jméno zpěváka neprozradili, ještě prý nemají jistotu, že dorazí, a pak, má to být překvapení. Rozhodli se oslovit jeho manažera, kontakt našli na internetu.

Zábavu zpestří i taneční vystoupení. „Mě na vlastní svatbě doslova šokovaly mažoretky, které se zničeho nic objevily a předvedly. Pozvala je moje sestra a dodnes na to všichni vzpomínáme,“ říká loňská nevěsta Renáta.

Foto: Profimedia.cz

Originální nápad je nechat udělat billboard, který bude umístěn u domu nevěsty. Tip máme od jedné Bratislavanky. Tam prý pořídila děvčata billboard k narozeninám.

„Sice to dalo dost práce, musela jsem zařídit i povolení k umístění billboardu, ale mě to bavilo,“ říká iniciátorka tohoto nápadu.

Firma, která billboardy pronajímá, problémy nedělala, pro ni to byl kšeft za 180 eur.

Pojmenujte si hvězdu

Zajímavý je i tip na vzájemné obdarování pro ženicha a nevěstu: každý může nechat po svém miláčkovi pojmenovat hvězdu.

„Kdybych se vdávala, nejvíc bych ocenila, kdyby mi někdo nechal zahrát romantickou písničku v obřadní síni, podobně jako jsem to viděla ve filmu Láska nebeská,“ odpověděla mi na dotaz jedna slečna, která se chce vdávat.

Informace pro ty, kdo film neviděli: svatba je v kostele, novomanželé řekli své ano, vyměnili si prsten a polibek, vykročili směrem k východu, když se z kůru ozval sbor, poté se postupně zvedají hudebníci s různými nástroji ze všech možných koutů kostela.

Nejen novomanželé, ale i svatebčané jsou u vytržení.

Poradna
Na otázky, které snoubence zajímají, zprostředkuje svatební agentura odpovědi od odborníků v poradně, která je na adrese: www.svatebniinfo.cz .
Kdy začít a co za to
Na první návštěvu svatebního salónu je vhodné jít tři až čtyři měsíce před obřadem.
Agenturní poplatky představují 15 až 20 % celkových výdajů.
Drobnosti, které pobaví
Rozbalování dárků patří k programu svatby. Jsou-li nápadité, mohou se přitom zasmát všichni svatebčané. Lze je přidat třeba k obálce s penězi nebo s poukazem na finanční obnos.

Jak zařídit svatební list

  • Snoubenci si v prodejně vyberou zboží, vyplní svůj svatební list a nechají ho na prodejně, kam nasměrují svatebčany.
  • Ti si vyžádají svatební list a vyberou si z něj výrobek, který zakoupí.
  • Prodavači v seznamu označí zaplacené zboží, které dárkově zabalí.
  • Novomanželé pak navštíví prodejnu a z celkově zakoupených darů získají 10% slevu z celkové částky. Je to svatební dar od prodejny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám