Hlavní obsah

Překážky, které brání budování nového vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo by se předpokládat, že díky moderním technologiím mají lidé nejsnazší a možná i nejrychlejší možnosti seznamování v historii randění. Přesto je ale podle výzkumů pro mnohé stále náročnější vztah navázat a udržet si ho. Co za tím stojí?

Foto: Profimedia.cz

Chcete vybudovat trvalý vztah? Jen chemie nestačí.

Článek

Další slibná schůzka, a opět nepřeskočila jiskra? Nebo nemůžete na seznamce najít mezi tolika možnými partnery nikoho, kdo by vám vyhovoval? Už dopředu se bojíte zklamání? I to mohou být důvody, proč někteří lidé začínají uvažovat, zda má jakékoli hledání partnera vůbec smysl.

Vztahový kouč a spisovatel James Allen Hanrahan z americké Kalifornie v tom má jasno. Smysl to má vždy, stačí jen překonat tři pomyslné zdi, které nám překážejí v tom vztah najít a vybudovat potřebnou intimitu.

Chemie

Jednou z největších výzev chemie, která je potřebná k přeskočení jiskry, je, že nevíte, jestli jí oplýváte a bude u vás fungovat, dokud se s někým osobně nepotkáte.

Bez bláznivé chemie lásky bychom vyhynuli

Styl

Bez ohledu na to, jak moc si budete s dotyčnou osobou psát na seznamce nebo jen „lustrovat“ něčí profil, chemie vyžaduje osobní kontakt. Musíte se dostat k někomu na malou vzdálenost, aby „zapracovaly” feromony.

Teprve pak se vaše tělo rozhodne, zda je pro vás dotyčný přijatelný, či nikoli. Z evolučního hlediska to tak prostě funguje. Chcete-li tedy překonat tuto pomyslnou zeď, musíte vyjít mezi lidi a zjistit to.

Kompatibilita

Pokud už se vám poštěstí a potkáte někoho, s kým zafunguje vzájemná chemie, ještě nemáte zcela vyhráno. Dalším krokem je zjistit, zda jste kompatibilní.

„Kompatibilita na základní úrovni znamená, že se máte rádi,“ vysvětluje na svém blogu Hanrahan.

Sedm otázek, podle kterých poznáte, že se k sobě opravdu hodíte

Vztahy a sex

Chemie znamená, že se přitahujete, zatímco kompatibilita značí, že se máte rádi na základní úrovni a vytvořili jste potenciální základ přátelství, dodává.

A jaká mohou být měřítka kompatibility? Třeba když máte společné zájmy a koníčky. Bydlíte relativně blízko sebe. Nebo máte podobné množství volného času, který můžete věnovat vztahu atd.

Především vzájemná blízkost by se podle kouče neměla podceňovat. Samozřejmě lze vybudovat vztah i na dálku, ale pro oba to bude představovat zátěž navíc.

„Vždy pamatujte na to, že vztahy se budují především osobním kontaktem,“ dodává kouč.

Komunikace

Jedním ze základů komunikace je schopnost vyjednávat. Jak dodává odborník, snad největší výzvou současnosti je najít lidi, kteří jsou ochotni uzavírat a dodržovat dohody, které přispívají k vytouženému cíli utvořit pár (tým).

Klíčová komunikační pravidla při seznamování

Vztahy a sex

„Abyste se dostali přes komunikační zeď, zahajte konverzaci. Dvě z našich základních a často podceňovaných potřeb je být vyslyšen a poznán. Jakmile začnete komunikovat, další potenciální překážkou bude možnost požádat o to, co chcete, a říci ne na to, co nechcete. Tak zjistíte, zda jste s někým, kdo s vámi chce budovat a sdílet intimitu, nebo si s vámi jen hraje,“ nastiňuje další postup.

Jak ovšem odborník dodává, pouhé překonání jedné z uvedených „zdí“ nebude stačit k vytvoření a udržení intimního vztahu. Je proto potřeba zapracovat na všech. Jejich zdolání ale rozhodně stojí za to. Vytvoří totiž pevné základní kameny pro budoucnost, lásku, vztah a intimitu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám