Hlavní obsah

Přátelství s výhodami je moderní předstupeň vážných vztahů

– Bloomington

Za největší objev posledních let evoluční biologové a antropologové z Kinseyho institutu považují tzv. přátelství s benefity, kdy spolu přátelé nejprve provozují nezávazný sex a až časem se z tohoto vztahu vyklube skutečný vztah.

Foto: Milan Malíček, Právo

Až sedmačtyřicet procent tzv. single osob má zkušenost s přátelstvím s benefity.

Článek

Tuto situaci pěkně demonstruje snímek Kamarád taky rád v hlavní roli s Milou Kunisovou a Justinem Timberlakem. Dva mladí a po nezávislosti toužící lidé se domluví, že budou přáteli s výhodami. Tou výhodou má být sex. Jsou tedy na sobě nezávislí a necítí vůči sobě žádné citové závazky, ale provozují společně sex. Po čase se však do sebe zamilují a rozhodnou se společně žít naplno a se závazky, které k trvalému partnerství náležejí.

Z rozsáhlého výzkumu doktorky Helen Fisherové a doktora Justina R. Garcii vyplývá, že sedmačtyřicet procent tzv. single osob (čtyřicet procent žen a třiapadesát procent mužů) má zkušenosti se vztahem „kamarád taky rád“ neboli přátelství s benefity. Zajímavější ale je, že čtyřiačtyřicet procent přátelství s výhodou sexu se loni proměnilo ve skutečné partnerství se závazky.

Singles hledají pevný vztah

„Přes to všechno, co dnes slyšíme o nezávislosti mladých lidí, o užívání si bez závazků a rozvodech, my máme důkazy, že američtí singles včetně mužů vážně hledají respekt, důvěru, upřímnost a závazek v pevném vztahu,“ tvrdí doktorka Fisherová.

Ze studie také jasně vyplývá, že více mužů než žen je ochotno mít sex bez závazků a že muži častěji navrhují přátelství se sexuálními výhodami bez citových komplikací.

„Devadesát procent mladých nezadaných Američanů ale vidí manželství pozitivně, i když ho zatím třeba odmítají a žijí jako single,“ dodává Fisherová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám