Hlavní obsah

Pozor na peníze, nakazíte se!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Hongkongský bakteriolog Desmond O'Toole po důkladném rozboru bankovek z nejrůznějších asijských zemí zjistil, že z hlediska přenášení nemocí je třeba považovat manipulaci s penězi za stejně nebezpečné jako podávání ruky s neznámým člověkem.

Foto: AFO

Oficiální festivalový plakát.

Článek

Po strachu, prožitém při epidemii SARS, si vědci Hongkongské městské univerzity položili otázku, zda by se nemoc nemohla přenášet také bankovkami.

Jak informovala televize CNN, vzali pod mikroskop peníze z Hongkongu, Číny, Indie, Pákistánu, Kambodže, Filipín i Severní Koreje.

Výsledek ohromil

Na jedné čínské bankovce zjistili například 178 tisíc různých typů bakterií a přes 9 tisíc organismů ze skupiny Escherichia coli. "Bankovky jsou plné záhybů, v nichž se zachycují i takové věci, jako jsou zbytky fekálií," straší O'Toole.

Z laboratorních výsledků nedokázal říci, do jaké míry je pro člověka dotyk takto kontaminovaných bankovek škodlivý, ale nákaza podle něj hrozí spíš ze starých než z nových peněz. Všechny vědce navíc překvapilo, že ve srovnání s ostatními zeměmi, byly bankovky ze Severní Koreje téměř bez bakterií. Důvody anomálie zatím nejsou známé.

Stejné i v USA

Některé asijské banky jsou si problému kontaminace z peněz vědomy a zahájily protiopatření. Japonská centrální banka (UFJ) například bankovky před tím, než je vydá znovu do oběhu, kvůli údajnému ničení bakterií zahřívá. Čínská lidová banka dokonce nařídila všem pobočkám peníze sterilizovat, a to téměř celý den.

Výsledek O'Tooleho týmu potvrzuje podobné výzkumy v USA. Na amerických dolarových bankovkách byly rovněž nalezeny kolonie bakterií a odborníci doporučují, aby lidé manipulující často s hotovostí dodržovali úzkostně hygienu, nebo své peníze radši rovnou umývali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám