Hlavní obsah

Porucha erekce signalizuje cévní onemocnění čtyři roky dopředu

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až čtyři roky dopředu může porucha erekce signalizovat vážnější srdeční a cévní onemocnění. Je to v době, kdy muže nic nebolí a cítí se jinak zcela zdráv. Právu to řekl ve středu doktor Karel Kočí, urolog z pražské Andromedy, který se poruchou erekce zabývá už dvacet let.

Foto: Libor Knížek

Na výstavě hraček uvidíte i model kupeckého krámku z minulého století

Článek

"Více než polovina mužů nad čtyřicet let trpí nějakou formou erektivní poruchy, a dokonce každý desátý muž není vůbec schopen sexuálního styku," uvedl doktor Kočí. Podle něj, v důsledku ztráty erekce se vážně narušuje mužova sebedůvěra, rozpadají se partnerské vztahy, nezřídka dojde i ke ztrátě zaměstnání, k depresím a v extrémním případě muž pomýšlí na sebevraždu.

"Přestože porucha erekce je dnes už téměř plně léčitelná, muži se bojí se svým problémem svěřit lékaři. A sami lékaři se na sexuální zdraví ptají jen každého pátého muže," řekl Kočí. Dodal, že porucha erekce sama o sobě není choroba, ale příznak toho, že se v organismu něco děje.

Jízda na kole může narušit erekci

"Je to alarm. Zdvižený prst a pacient by měl spolu s lékařem pátrat po příčině. Vždyť nezřídka to může být kornatění tepen, cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Rizikovými faktory poruchy erekce jsou pak obezita, kouření, sedavý způsob života, ale i jízda na kole, kde při dlouhodobé a opakované jízdě dochází ke stlačování cév, které zásobují penis krví," uvedl Kočí.

Na trhu už je dostatek prostředků, kterými se poruchy erekce léčí. V 95 procentech jde o medikamenty. Všechny jsou na předpis, ale pacient je hradí sám. Během několika měsíců má na trh přijít už čtvrtý preparát na léčbu poruch erekce, který bude vhodný i pro cukrovkáře a muže po operaci prostaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám