Hlavní obsah

Pořídil si 76 manželek, rodina se dále rozrůstá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

Majak Malok Akot z jižního Súdánu rozhodně nemá jako někteří muži problém se oženit. Vzal si rovnou šestasedmdesát žen. Domnívá se, že monogamie je zkrátka nuda - s jednou ženou by měl pocit, že nemá co dělat.

Foto: Michal Budinský

Článek

Mezi svými manželkami nevidí velké rozdíly a žádnou z nich neupřednostňuje na úkor jiné. "Všechny vaří stejně dobře, takže nemám žádnou favoritku," ujistil Akot.

Náčelník kmene Dinků si tím pádem nemůže stěžovat ani na nedostatek potomků. V současnosti vychovává má 65 synů a 86 dcer. Rodina se ale brzy ještě rozroste, osmatřicet jeho chotí je totiž nyní těhotných.

Rada: nevyvolávat konflikty

Přestože se to u nich doma ženami jen hemží, hádky prý nejsou na denním pořádku. "Když mám novou ženu, postarám se o její pohodlí a řeknu jí, aby za mnou přišla, kdykoli nastane nějaký problém. Nechci, aby se hádala s ostatními," vysvětlil Akot. Důležité otázky se podle jeho slov řeší při další svatbě, a to v přítomnosti všech manželek.

Snaha nehádat se je zároveň jeho radou pro spokojené manželství. Místo šarvátek by měl muž rozzlobenou či naštvanou ženu utěšovat. "Mám je všechny rád. Udělám si na ně na všechny čas," tvrdí Akot.

Nemá dost krav, platí dcerami

Polygamie je v jižní části Súdánu častým jevem. Akotův soused má kupříkladu padesát manželek. Tradice velí dát rodičům nevěsty výměnou za dceru krávy. Akot nemá krav nazbyt, a tak vždy při své nové svatbě vdá jednu ze svých dcer, aby měl čím zaplatit.

Manželky si hledá snadno. Chodí od vesnici k vesnici a když mu některá padne do oka, začne jednat s jejími rodiči. Namlouvání obvykle netrvá více než týden. Akot se ale nechal slyšet, že už zpomalí tempo. "Synové vyrostli, musím jim dát příležitost, aby se také oženili," soudí velkoryse muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám