Hlavní obsah

Poradna: Nechci se o své kluky dělit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsem již šest let rozvedená, nikoli z vlastní viny. Můj manžel byl vždy velký volnomyšlenkář a experimentátor. Dokud jsme byli sami, tak mě to na něm vlastně bavilo. Nebyla s ním nuda, ale byl velmi těžko organizovatelný. Vždy akční, stále se muselo něco dít. Už tenkrát jsem jeho tempo moc nestíhala. Horší to začalo být, když se nám narodily děti.

Foto: Profimedia.cz

Porozvodová péče o děti vyžaduje od obou rodičů maximální míru tolerance.

Článek
Manžel si děti velmi přál a musím přiznat, že možná dokonce i více než já. Ovšem nějak nepočítal s tím, že je to velké omezení svobody. Ještě s prvním synem jsme stále něco podnikali, ale druhé dítě již na jeho akce bylo moc. A tak jsem stále častěji zůstávala s kluky doma sama a on někam odcházel. Nakonec odešel úplně, protože si našel novou partnerku, určitě zábavnější, než jsem byla já. Zůstala jsem sama s kluky, staršímu bylo šest a mladšímu tři roky. Bylo mi tehdy hrozně. Tak jsem si rodinu nikdy nepředstavovala a měla jsem pocit, že to sama nezvládnu. Žila jsem ve stálé úzkosti a strachu, co mě zaskočí a zda to vůbec „dám“. Nebýt pomoci mých rodičů, nevím, jak by to dopadlo. Manžel odešel jen se svými věcmi a nechal nás bydlet v našem bytě, to bylo velkorysé. Začala jsem pracovat, překonali jsme s kluky období dětských nemocí a život se celkem uklidnil. Po celou dobu po rozvodu se bývalý manžel se syny stýká jednou za čtrnáct dní na víkend. Z každého pobytu s ním přijedou kluci divocí, špinaví, obvykle s nesmyslně drahými dárky, ale také často nastydlí a vždy bez hotových úkolů do školy. Mimo nákladné výlety s nimi zásadně jezdí za každého počasí na svou lesní chatu, kde to miluje. Když ještě žil s partnerkou, měla jsem aspoň záruku, že mají uvařeno zdravé jídlo. Ale teď už delší dobu žije sám, a tak kluky stravuje po svém, tedy velmi nezdravě. Kdykoli se jich vyptávám, kde byli, co dělali a co jedli, slyším jen velmi strohé odpovědi. Odmítají mi vyprávět, a tak ve mně roste podezření, že jim otec zakázal o tom mluvit. Anebo vědí, že bych s jejich aktivitami nesouhlasila. Vím, že u táty mohou všechno – dívat se dlouho na televizi, nemýt se, střílet vzduchovkou, no prostě to, co se doma nesmí. Jejich táta je také nespolehlivý v časech návratů. Často čekám tři hodiny a umírám strachy. Vše se ještě zhoršilo, když bývalý manžel změnil zaměstnání a stal se z něj pracující „nomád“. Vydělává velké peníze, čas si řídí sám a může pracovat odkudkoli. Na základě toho požádal soud o výrazné rozšíření styku s dětmi, což je téměř střídavá péče! Soud vůbec nebral v úvahu moje argumenty a vyhověl mu. Máme si kluky střídat téměř po týdnu včetně víkendů, každý máme polovinu prázdnin. Já od té doby nespím strachy, kam kluky odveze, co s nimi bude podnikat a že nebude schopen se o ně dlouhodobě kvalitně postarat. Děti se však těší, že jim otec slíbil cestu k moři, na hory (na což já nemám) a hlavně častý pobyt na té příšerné chatě. Jak se s tím mám smířit? A co proti tomu mám dělat?

Vaše mateřské úzkosti jsou pochopitelné a i mně velmi blízké. Na druhé straně ale z tónu vašeho vyprávění cítím despekt k bývalému manželovi, nedůvěru v jeho rodičovské schopnosti a asi ještě ne zcela vyhojenou porozvodovou křivdu. Připadá mi, že nositelem problému jste spíše vy a vaše úzkostné a zhrzené pocity, a ne vaši kluci a jejich táta.

Položte si základní otázky:

  • Má otec své děti rád?
  • Myslíte si, že by vědomě ohrozil jejich zdraví a životy?
  • Záleží mu na jejich výchově, prosperitě, vzdělání a posléze i uplatnění v životě?
  • Chtěl by podle vás riskovat, že by mohl o kontakt s dětmi lehkomyslným chováním přijít?
  • Myslíte si o svém bývalém muži, že je to v zásadě slušný a charakterní chlap?

Dost dobrý rodič je lepší než ten perfektní

Děti

Zkuste potlačit svou zhrzenost a poctivě si na tyto otázky odpovězte. Rodiče si musí v první řadě věřit. I táta vašich kluků musí věřit, že vy jste skvělá matka, která dělá pro své děti to, co pokládá za nejlepší a co je v jejích silách. Bez vzájemné důvěry to nejde.

Porozvodová péče o děti vyžaduje od obou rodičů maximální míru tolerance a hlavně schopnost podívat se na celé dění očima dětí. Ty totiž vidí svého otce a styl jeho péče určitě úplně jinak než vy.

Sama píšete, že se kluci k otci těší, a to je nejlepším důkazem jejich dobrých vztahů. Vracejí se sice špinaví, bez úkolů, ale spokojení a s dárky. Buďte ráda, že mají vaši kluci tátu, který je má rád a je ochoten se jim naplno věnovat.

Možná že jeho poněkud ležérní styl péče je dobrou protiváhou vaší úzkostlivé pečlivosti. Vždyť z nich mají vyrůst muži a jednou také tátové. Musejí se učit mužským dovednostem, řešit problémy po chlapsku, a ne jako bojácná máma.

Zároveň se vaši chlapci učí, že otcové nejsou lidé, kteří jen děti „vyrobí“ a pak se o ně nestarají. Daleko hůř jsou na tom děti, o které se jejich otcové nezajímají. A že jich je!

Jak se nepřítomný otec v dětství podepisuje na našem mozku

Děti

Buďte velkorysá. Jsem přesvědčená, že kluci přežijí s tátou i delší volno. Špinavé tepláky a upatlané ruce ještě nikoho nezabily. Před odjezdem bývalého manžela poučte o eventuálních zvláštních potřebách synů a jejich zvycích, které on nezná. A určitě si spolu nastavte pravidla, která budete oba dodržovat.

On je povinen vám sdělit, kde děti budou a jak dlouho. Je také dobré, že teď už jim otec nebude vymýšlet jen zábavu o víkendech, ale bude se muset starat i o učení, úkoly do školy a jejich zájmové aktivity. Žádejte ale, aby vám kluci průběžně volali či psali, jak se mají. To přece každý rozumný otec schválí a pochopí.

Po návratu domů ale na děti nenaléhejte a zanechte výslechů. Čím víc z nich cokoli páčíte, tím méně se dozvíte. Přátelsky je přivítejte a nechte je volně vyprávět, co se jim chce. Budete se divit, co se všechno dozvíte. Sledujte, jak kluci prosperují. Pokud by se jim s tátou nedařilo dobře, lze časem rozhodnutí soudu opět změnit.

A vy, přetížená samoživitelko, naučte se ve volném čase, který je pro vás tak vzácný, konečně dělat také něco jen pro sebe, svou radost a relaxaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám