Hlavní obsah

Polská policie vyslýchala interrupční aktivistky z Nizozemska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská policie dnes vyslýchala nizozemské aktivistky, které jsou stoupenkyněmi práva žen na interrupci. Vyšetřovatelé podle agentury AP chtěli zjistit, zda aktivistky porušily polský zákon, když minulý týden odvezly na své lodi na moře několik Polek a na palubě plavidla přitom měly pilulky, jež vyvolávají potrat.

Foto: Petr Prokorát
Článek

Aktivistky z organizace Ženy na vlnách byly vyslýchány jako svědkyně a nebylo proti nim vzneseno žádné obvinění, sdělil státní zástupce z přístavního města Wladyslawowo.

Posádka lodi Langenort řekla poté, co 22. června dorazila k polskému břehu, že hodlá odvážet Polky do mezinárodních vod a tam jim udílet rady týkající se antikoncepce a poskytovat jim lékařské služby. V mezinárodních vodách nemá účinnost přísný polský zákon o interrupcích. Při první vyjížďce lodi byla ve čtvrtek rozlomena pečeť, kterou polští celníci umístili na sklad s pilulkami. Po návratu plavidla se zjistilo, že několik pilulek chybí. Kvůli tomu státní zástupce zahájil vyšetřování. Po další vyjížďce v sobotu celníci sdělili, že chybí dalších pět pilulek.

Vlastnit pilulku v Polsku trestné není

"Ženy na moři nikdy nedistribuovaly na polském území žádné léky a nikdy to činit nebudou," řekla mluvčí organizace. "K tomuto závěru jistě dospěje také státní zástupce," podotkla. Při telefonickém rozhovoru však nechtěla sdělit, co se s pilulkami stalo. Distribuce pilulek, které mohou vyvolat potrat, je v Polsku zakázána. Porušení tohoto pravidla může být potrestáno pokutou či trestem vězení. Vlastnictví pilulek však trestné není.

Cesta lodi do Polska vyvolala rozhořčení tamní katolické církve a protipotratových aktivistů. Aktivisté ihned nato, co plavidlo do přístavu ve Wladyslawowu dorazilo, uspořádali hlučný protest. Loď má z Polska nadobro odplout 5. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám