Hlavní obsah

Penis sekáčů přežil stamilióny let

DPA, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ABERDEEN

"Pavouk" sekáč, který žil před čtyřmi sty milióny let, měl rozmnožovací orgán ve velikosti dvou třetin těla. Toto zjištění učinili ve Skotsku vědci z německé Humboldtovy univerzity na základě nálezu pavoučí zkameněliny a objev představí na konferenci arachnologů (specialistů na pavouky) v Aberdeenu.

Foto: salichovci.blog.cz

Ilustrační foto

Článek

"Objev nejstaršího penisu na světě ukazuje, jak málo se tento orgán za stamilióny let změnil - tedy alespoň u pavouků," uvedl Jason Dunlop.

Vědci nalezli i fosílii samičky starobylého sekáče a její dlouhý ovopositor, kladélko, jímž umisťovala vajíčka do kokonu; ani to se morfologicky od současných pavouků příliš neliší. "Stejně jako unikátní velikost genitálií, nalezené fosílie představují významný důkaz o vývoji pavouků i z pohledu jejich dýchacího systému," napsal časopis.

Podle vědců předci pavouků-sekáčů byli blízcí dnešním roztočům. Museli projít dlouhým vývojem ve vodě, protože jejich tracheje (dýchací trubičky) jsou mimořádně dlouhé. Dosud nejstarší známé genitálie u fosilních členovců pocházely z doby před stovkou miliónů let a patřily korýšům ostrakodům, příbuzným s dnešními kraby a garnáty. Sekáči, kteří nepředou pavučiny, a "typičtí" pavouci patří do samostatných řádů třídy pavoukovci z kmene členovců (podkmen klepítkatci), do něhož jsou řazeni také současní i vyhynulí představitelé třídy korýši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám