Hlavní obsah

Péče o partnera prodlužuje život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANN ARBOR

Američtí vědci odhalili princip vlivu partnerského vztahu na dlouhověkost. Podařilo se jim totiž prokázat, že lidé žijící v partnerském vztahu se dožívají vyššího věku. Důležitou podmínkou je však fakt, že o svého partnera během svazku pečují. K dlouhověkosti tímto způsobem prý naopak rozhodně nedospějí ti, kdo jsou partnerem ošetřováni.

Foto: Profimedia.cz

U nás se delšího života dožívají ženy. Jsou to většinou ony, kdo pečují o partnera.

Článek

Nové zjištění také vysvětluje skutečnost, proč se dožívají vyššího věku ženy, které o muže pečují v našich kulturních podmínkách ještě stále častěji než muži o ženy.

Vědci z michiganské university považují takový objev za zásadní a publikovali ho v odborném časopise Psychological Science. Studie podporuje dlouhodobě známý fakt, že lidé žijící ve spokojeném vztahu se dožívají vyššího věku než ti, kteří žijí sami jako "singles", vdovci či rozvedení.

Jenže podle expertů z Michiganu má na dlouhověkost větší vliv „dávání“ péče než její „přijímání“.

Péče o nemocné se odvděčí delším životem

„Tyto objevy naznačují, že ošetřovatelé mohou ve skutečnosti prosperovat z poskytování péče za určitých okolností. Předchozí studie přinesly dokumentaci o negativním vlivu ošetřování a pečování na zdraví pečujícího. Ale současné výsledky ukazují, že je čas odlišit předpokládaný stres z poskytování péče od stresu vyvolaného utrpením milované osoby,“ uvádí autorka studie Stephanie Brownová.

Podle její studie osoby, které svému milovanému protějšku poskytují alespoň 14 hodin týdně péče, se dožívají vyššího věku a těší se lepšímu zdraví. Nejedná se však o péči a starostlivost o vážně nemocného člověka, ani o péči, která je nad fyzické a psychické síly pečujícího.

Reklama

Související články

Muži odhalí nevěru mnohem častěji než ženy

Muži jsou v odhalování nevěry mnohem úspěšnější než jejich protějšky. Tím však paradoxně nutí ženy k tomu, aby se neustále zdokonalovaly ve strategii ukrývání...

Výběr článků

Načítám