Hlavní obsah

Papež odsoudil feminismus

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Ideologii, podle níž jsou ženy a muži v podstatě totožní, v sobotu ostře odmítl Vatikán 37stránkovým dokumentem, který schválil osobně papež Jan Pavel II. Od biskupů se v nejdůležitějším prohlášení o roli žen za posledních deset let žádá, aby feminismus aktivně potírali, protože "připravuje ženy o jejich mateřské poslání".

Foto: MDZ

Monika Načeva.

Článek

"Žena umí přirozeně naslouchat, přijímat druhé, je pokorná, věrná, povzbuzuje a umí trpělivě čekat," vypočítal charakteristické vlastnosti Panny Marie a obecně slabšího pohlaví autor textu kardinál Joseph Ratzinger, šéf Kongregace pro víru a učení.

Papežský dokument ale současně apeloval na světové vlády, aby začaly pomáhat ženám lépe se vyrovnávat s problémy moderní doby, zejména s kombinovanými nároky na zaměstnanost a péči o rodinu.

"Chybou je tvrzení, že ženy se na cestě za svou realizací musejí stát konkurenty či rovnou protivníky mužů," napsal šéf bývalé inkvizice. Z textu také vyplynulo, že Vatikán se rozhodl začít se začleňováním žen do dosud čistě mužského vedení katolické církve.

Italská média v této souvislosti referovala o nejmenované jeptišce, která pracuje jako špičková poradkyně vatikánského "ministra zahraničí", arcibiskupa Giovanniho Lajola. Církev nicméně nadále setrvává v ostré opozici vůči sňatkům homosexuálů či svěcení žen do kněžského úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám