Hlavní obsah

Orální sex prožívá renesanci

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Současné výzkumy odhalují u obyvatel České republiky stále větší oblibu orálního sexu, který prožívá novodobou renesanci. Zkušenosti s orálním sexem přiznává asi 70 procent mužské i ženské populace. Podle výzkumů se za posledních pět let zvýšil například počet žen, které akceptují ejakulaci do úst, z původních 22 na 28 procent.

Foto: Sun Glitters

Projekt Sun Glitters.

Článek

Většina mužů přijímá tuto jejich aktivitu nesmírně vstřícně. Řada z nich dokonce věří nejrůznějším výmyslům o tom, jak mimořádné výživné hodnoty semenná tekutina má, nebo o tom, jak příznivě působí na jemnou ženskou pleť.

Hrozivé výzkumy

Zajímavé je, že se současně poněkud snížil počet mužů, kteří laskají ženská rodidla jazykem. Z původních 79 % na 73 %. Možná k tomu přispěla i poněkud nešťastná zpráva z Francie. Orální sex prý zvyšuje riziko rakoviny dutiny ústní.

Už před několika lety prokázali vědci pozitivní vliv papilomových virů na vznik rakoviny děložního hrdla. Virová nákaza je zodpovědná také za vznik bradavičnatých výrůstků, takzvaných kondylomat. Tvoří se na sliznici a na kůži pohlavních orgánů. Tuto nemoc znali lidé už ve starověku. Teprve moderní doba však přinesla důkaz o jejím infekčním virovém původu a vztahu k rakovině.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Provozujete orální sex?

Pokud je tedy papilomový virus zodpovědný za vznik rakoviny děložního hrdla, zdá se docela logické, že stejné riziko představuje i pro sliznici dutiny ústní. Celá situace má ovšem háček. Zatímco děložní čípek představuje vzhledem k charakteru sliznice pro vznik rakoviny obzvlášť příznivý terén a zhoubný nádor na něm patří k relativně častým druhům rakoviny, je rakovina ústní dutiny velice vzácným onemocněním. Postihuje sotva jednoho člověka z 10 000.

Autoři jiného výzkumu se zase snažili dokázat vliv konzumace zeleniny na tvorbu močových kamenů. Háček je v tom, že pestrost naší stravy a různorodost podmínek současného života umožňuje vidět souvislosti všeho se vším. Není třeba složité dokazovat vliv motorového člunu na onemocnění očních spojivek. Nebo vliv členství v KDU-ČSL na zánět močového měchýře. Při jízdě na člunu totiž fouká vítr. A v kostele bývá zima.

Je třeba dbát na hygienu

Je sice pravda, že orální sex můžeme označit za relativně bezpečný - žena při něm nemůže otěhotnět. Úplně bezpečný ovšem není. Spíš než rakovina nám však při něm hrozí sexuálně přenosné nemoci. Zejména pro některé druhy bakterií a plísní představuje dutina ústní doslova živnou půdu. A při orálním sexu se na sliznice pohlavních orgánů skutečně mohou přenést i ústy.

Vyvolávají tam opakované záněty a výtoky. Proto by těch 70 procent občanů, kteří si u nás dopřávají slasti orálního sexu, mělo dodržovat zásady přísné hygieny genitálií. Ale také by měli stejnou péči věnovat čištění zubů.

Anketa

Provozujete orální sex?
Ano, často
81,8 %
Jen občas
13,2 %
Ne, nikdy
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3133 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Za orální sex hrozí v Singapuru doživotí

Případ singapurského policisty, který čelí obvinění z orálního sexu, vyvolal v zemi vlnu vášní. Orální sex, narozdíl třeba od prostituce, je totiž v Singapuru...

Orální sex způsobuje rakovinu úst

Čerstvá studie francouzského lékařského týmu, kterou zveřejnil britský časopis New Scientist, prokázala, že orální sex zvyšuje riziko rakoviny úst. Vědci...

Výběr článků

Načítám