Hlavní obsah

Sourozeneckým vztahům škodí vzájemné narušování soukromí

– Kansas City

Pokud chtějí rodiče přispět k uchování dobrých vztahů mezi svými dětmi, pak je musejí především naučit respektu k soukromí a osobnímu prostoru druhých. Podle psychologů z Missouri totiž vztahy sourozenců nejvíce ohrožují hádky týkající se narušování osobního prostoru. Naopak třenice a vády kvůli nesplnění úkolů či odmítnutí pomoci jsou jen málo významné.

Foto: Profimedia.cz

Každé dítě musí mít svůj hájený osobní prostor

Článek

Může se to zdát jako triviální, ale třeba půjčování si věcí bez dovolení sourozence, například nošení jeho oblečení či osobních předmětů má na vztah mezi sourozenci velmi zhoubný vliv. Dochází totiž k hrubému narušování osobního prostoru a soukromí, což způsobuje trvalou újmu na vztahu k blízké osobě.

„Nejhorší jsou tedy z toho hlediska jak půjčování si věcí bez svolení, tak vyrušování sourozence a ztrapňování při návštěvě jeho kamaráda,“ uvádějí psychologové z University of Missouri.

Naopak tzv. morální hádky o tom, kdo má například tentokráte vytřít podlahu či vynést koš, mají jen velmi krátkodobý vliv na kvalitu sourozeneckých vztahů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ponocování prý může zpomalit růst dítěte

Ponocování může podle odborníků zpomalit růst dítěte. Růstový hormon se totiž tvoří hlavně v noci. Pro jeho tvorbu je důležitý nejen spánek, ale i hodina...

Výběr článků

Načítám