Hlavní obsah

Nizozemští lékaři souložili s pacienty

Právo, DPA, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIZOZEMÍ

Nepřípustné styky rodinných lékařů s pacienty přiznala čtyři procenta dotázaných odborníků v Nizozemí. Šokující statistiku o sexuálních kontaktech přetiskla většina nizozemských deníků.

Foto: Lenka Chýlková

Všechny dvojice ve hře

Článek

"Nejde o ojedinělé případy, ale o strukturální problém, který je třeba řešit," citoval například list Algemeen Dagblad autora výzkumu, sexuologa Petera Leusinka. "Následky jsou totiž pro pacienty zničující."

Mezi lékaři se prohřešku dopustily 4,3 procenta mužů a 0,8 procenta žen. Ve většině případů šlo o kontakt s jediným pacientem, ale u třetiny lékařů šlo o opakované kontakty s dvěma či třemi různými pacienty. Podle Leusinka řada lékařů sexuální kontakty pravděpodobně zamlčela.

"Čtyři procenta, to je moc, to je opravdu vážná věc," komentovala výzkum nizozemská lékařská asociace KNMG. "Podkopává to naši profesionalitu," uvedla v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Mexičanka si sama provedla císařský řez

Mexická žena si vlastnoručně provedla císařský řez, díky němuž přišlo na svět zdravé dítě. Podle ošetřujícího lékař jde zřejmě o první podobný případ, který...

Prostitutka okradla v nemocnici pacienta

Německý sedmačtyřicetiletý pacient, který si na pokoj telefonicky objednal kněžku lásky, na svůj neřestný nápad doplatil. Prostitutka ho totiž obrala...

Výběr článků

Načítám