Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč krvácíte po sexu

Novinky, Eliška Fischerová

Když po sexuálním styku přijde do vaší ložnice nezvaný host v podobě červené kapky na ložním prádle, pravděpodobně pocítíte strach či mírné znepokojení. Podle gynekologů byste ale neměla propadat panice, neboť krvácení je příznakem i méně vážných nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Krvácení nebo špinění po pohlavním styku může mnohé ženy vystrašit.

Článek

Krvácení nebo špinění po pohlavním styku, odborně postkoitální krvácení, je pro mnoho žen nepříjemným strašákem. Podle gynekoložky Nicole Mahnertové se ale vyplatí, když k problému budete přistupovat racionálně.

„Pokud výjimečně dochází ke drobnému špinění, pak nejde o nic závažného,“ říká gynekoložka a dodává, že pozornost byste měla věnovat krvácení, ke kterému dochází pravidelně. V takovou chvíli je důležité, abyste navštívila svého gynekologa, který stanoví přesnou diagnózu.

„Většina příčin krvácení po sexu není nebezpečná, avšak existuje určité riziko, že jde i o vážný problém,“ tvrdí gynekoložka Felice Gershová pro Health.

Jaké jsou podle odborníků nejčastější důvody krvácení po sexu?

Vedlejší účinek antikoncepce

Jednou z hlavních výhod hormonální antikoncepce je fakt, že dokáže regulovat váš cyklus. Avšak jakýkoliv typ hormonální antikoncepce může vést ke špinění po pohlavním styku, vysvětluje lékařka Mahnertová.

Všimnout si toho můžete v momentě, kdy začnete užívat novou antikoncepci. Podle gynekologů trvá i několik měsíců, než si tělo zvykne, a následně špinění ustane.

V osmadvaceti prodělala mozkovou mrtvici, na vině mohla být antikoncepce

Zdraví

Zároveň se může stát, že hormonální antikoncepce způsobí vaginální suchost. V důsledku toho se po sexu může objevit drobné krvácení, dodává Gershová.

Pokud si tedy myslíte, že za kapkami krve stojí vaše antikoncepce, navštivte gynekologa, který s vámi probere možné alternativy.

Příznak pohlavně přenosné nemoci

Jedním ze symptomů pohlavně přenosných chorob je také krvácení. „Zvláště pokud infekce vede k zánětu děložního čípku, který se nazývá cervicitida,“ říká gynekoložka Felice Gershová.

Zmiňovanou cervicitidu můžou způsobit běžné pohlavně přenosné choroby jako chlamydie, kapavka či trichomoniáza. „Většina žen nemá příznaky pohlavně přenosných chorob, a proto je důležité, abyste v případě příznaků vyhledala lékaře,“ dodává Mahnertová.

Jaroslav Zvěřina: Co možná nevíte o pohlavních infekcích

Styl

Nepříjemná vaginální suchost

S krvácením mohou bojovat také ženy, které nejsou dostatečně vzrušené. „Tření, které je vyvoláno sexuálním stykem, může roztrhat citlivé vaginální tkáně,“ vysvětluje Felice Gershová a dodává, že v takový moment je samotný sex velmi nepříjemný a bolestivý.

Pokud je vám podobný scénář povědomý, navštivte gynekologa, který vám doporučí vhodný lubrikační gel či vaginální estrogen.

„V žádném případě se nesnažte, abyste tento problém vyřešila sama. Ženy by se obecně měly vyhýbat uličce s dámskou hygienou v drogerii, protože tyto produkty mohou příznaky vaginální suchosti zhoršit,“ tvrdí gynekoložka Nicole Mahnertová.

Když ženy trápí suchost intimních partií

Zdraví

Pozor na infekce

Bakteriální vaginózu a kvasinkovou infekci zažijí alespoň jednou za svůj život tři ženy ze čtyř. „Jakýkoliv druh infekce může způsobit zánět a podráždění, které může vést ke krvácení během sexu,“ říká gynekoložka Mahnertová.

Pravdou zůstává, že krvácení není nejčastějším příznakem bakteriální vaginózy nebo kvasinkové infekce. Přesto je dobré vědět, že jakmile je děložní čípek v důsledku infekce zanícen, můžete po sexu slabě krvácet, vysvětluje Gershová.

Rakovina děložního čípku

Bohužel, krvácení po sexu může souviset také s rakovinou děložního čípku.

„Jedním z největších příznaků rakoviny děložního čípku je právě krvácení, které je obvykle slabé a bezbolestné,“ říká gynekoložka Gershová.

Pokud vás tedy trápí přetrvávající abnormální krvácení, rozhodně informujete svého lékaře, který provede příslušné testy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám