Hlavní obsah

Řada žen není spokojena se svým sexuálním životem, třetina z nich je nevěrná

Novinky, das

Touha po kvalitním a plnohodnotném sexuálním životě není jen doménou mužů. I pro ženy je sex velmi důležitý a trápí je stejně jako muže, když ho mají nedostatek. Což potvrzuje i nejnovější průzkum serveru Healthista, podle kterého až polovina žen nemá dostatečně uspokojivý sexuální život. Děje se tak i proto, že si samy nedokážou říct, co by chtěly od svého partnera jinak.

Foto: Profimedia.cz

I pro ženy je sex velmi důležitý.

Článek

Z průzkumu také vyplynulo, že 11,15 % žen, které žijí ve společné domácnosti s partnerem, nemá sex častěji než jednou za rok. Asi 30 % žen se pak s partnerem miluje dvakrát za měsíc, přičemž 40 % 2-3krát týdně. Každý den mají sex pouze 4 % žen a více jak jednou denně pouhá dvě procenta.

Podle odborníků je přitom největší problém v sexuální výchově dívek, která je stále nedostačující. „Dívky se o sexu z jejich pohledu dozvídají velmi málo a pak často trpí studem a nedostatkem sebejistoty. V důsledku toho pak nedokážou být ke svým partnerům dostatečně otevřené, říct jim nahlas své potřeby či co se jim líbí a nelíbí,” vysvětluje londýnská psychoterapeutka a odbornice na vztahy Kate Moyleová.

Je tedy nutné, aby se ženy naučily i o sexu otevřeně mluvit. Nesmí jít ale jen o kritiku a negativní věci. Je zapotřebí mluvit i o pozitivních věcech a hledat řešení toho, co nefunguje.

Fantazie a skutečná nevěra

Odborníky na vztahy z výsledků průzkumu nejvíce překvapilo, že 40 % žen fantazíruje během sexu se svými partnery o někom jiném. U poloviny z nich se přitom jedná o někoho, koho osobně znají, nejčastěji pak jde o expartnery.

Z výzkumu také vyplynulo, že 34 % žen bylo svému partnerovi nevěrných. Obvykle se přitom nejednalo o jednorázovou záležitost. Většina tak učinila 2-5krát, ale byly takové, jež svého partnera podvedly i 67krát.

Odborníci to přičítají zejména moderním technologiím a větším možnostem, které nevěře nahrávají.

Co ovlivňuje libido ženy?

Libido neboli sexuální touha se u žen snižuje obvykle věkem, s příchodem menopauzy. Mohou za to fyziologické změny, které souvisí s poklesem hladiny ženského hormonu estrogenu, což vede ke snížení vaginální elasticity a vlhkosti, díky čemuž trvá proces vzrušení výrazně déle a sex jako takový nemusí být pro ženu příliš příjemný.

Nicméně děje se tak i v důsledku problémů ve vztazích či nadměrného stresu. Podle odborníků platí, čím více má žena povinností, tím více ztrácí chuť na milování. Ne náhodou je asi pro 10 % žen libido naprosté tabu. V takových okamžicích ale mohou pomoci i samotní muži, kteří ženě uleví od povinností a budou k ní mnohem pozornější.

Velký problém - orgasmus

Problém s dosažením orgasmu má až 60 % žen. Podle odborníků se tak děje zejména z důvodů, že ženy ani při milování nedokážou vypnout mozek a zcela se oddat jen fyzičnu. Často se tak děje u žen, které se necítí dobře ve svém těle a pak také u stydlivek, které jednak příliš dobře neznají své tělo a také nedokážou muži dát najevo, co se jim líbí a co ne.

„Orgasmu se dá ale naučit. Jakmile žena jednou orgasmu dosáhne, příště je to pro ni mnohem snazší. Ženy tak musí nejprve dokonale prozkoumat své vlastní tělo a jeho reakce na nejrůznější dotyky a pak tyto zkušenosti mužům předat,” uzavírá téma Moyleová.

Čím si ženy zpestřují sex

Z průzkumu také vyplynulo, že ženám k obnovení vášně ve vztahu nejčastěji pomáhá víkendový pobyt mimo domov. Pozitivní zkušenost mají i s nošením sexy prádélka. Pro každou čtvrtou ženu je v tomto směru velmi obohacující i sledování porna či popustit uzdu své vlastní fantazii.

Pro velké procento žen byla v tomto směru nesmírně obohacující kniha 50 odstínů šedi, která je namotivovala k vyzkoušení nejrůznějších erotických pomůcek ve stylu BDSM (sexuální praktiky spočívající v nadřazenosti jednoho partnera druhému zahrnující svazování, ponižování a sadomasochismus).

Reklama

Související témata:

Související články

Ztracený orgasmus aneb Jak se dostat na vrchol

V dnešní době už sex není žádné tabu. Přesto existují témata, za která se ženy stále stydí a odmítají je řešit. Mezi taková patří dočasná či úplná ztráta...

Výběr článků

Načítám