Hlavní obsah

Naučte se znovu randit a dodejte svému vztahu opět jiskru

Koronavirová pandemie je za námi, léto před námi, a to je nejvyšší čas nastartovat náš osobní život. Naučte se znovu randit a dodejte svému vztahu opět jiskru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koronavirová pandemie se mohla na první pohled zdát jako ideální příležitost k osvěžení vztahu. Nepřetržitá pospolitost, spousta času ne sebe i intimitu. Přesto je tomu právě naopak. Žili jsme v těsném sevření a mnohdy jsme se ani hezky neoblékali či dokonce nesprchovali.

„Covid spálil sexuální touhu,“ říká sexuální terapeutka Madelyn Esposito-Smithová.

„Páry, které spolu žily nebo žijí bok po boku, ztratily veškeré intriky a záhady. Čas o samotě na dobití energie se stal vzácnou komoditou,“ dodává.

S létem za rohem je proto nejvyšší čas vrátit vztahu to, co mu tak dlouho chybělo: rande.

Proč začít randit

Rande je naplánovaný čas, který umožňuje párům soustředit se jeden na druhého.

„Může to být kód pro plánovaný sex, ale také to může být hraní karet, společné vaření jídla, chození ven, setkání s přáteli nebo výlet,“ říká sexuální poradkyně Melanie Davisová.

Cítíte se odpojena od partnera? Podle odborníků vám prospěje společné sportování

Vztahy a sex

„Důležité je jen jedno, rande je koncept s jediným účelem: podpořit pocity spojení s důležitou osobou ve vašem životě,“ řekla Rebecca Sokollová, psychoterapeutka z Brooklynu.

„Mnoho lidí, kteří jsou spolu již dlouho, zapomíná, že i v dlouhodobém vztahu je potřeba randit. I když jste spolu strávili již desítek let, je potřeba si úmyslně stanovit společně strávený čas,“ pokračuje.

„Vztahy jsou jako spořící účty, ne běžné účty. Chcete mít jistotu, že na tomto účtu bude nejvíce peněz na jakékoliv neočekávané náklady,“ říká sexuální terapeutka Rosara Torrisiová.

„Výzkumy navíc potvrdily, že rande mají dlouhodobý vliv na spokojenost páru a zlepšují vztah i vzájemnou komunikaci,“ říká psycholožka Rachel Needleová pro CNN.

Jak na to, abyste z rande vytěžili maximum?

Přichystejte scénu

Ačkoliv je milujeme nejvíc na světě, občas nám brání v prožití chvilek, kdy chceme být sami. Řeč je o dětech.

Pokud máte malé děti, zkuste je alespoň jednou za čas svěřit rodině nebo přátelům a užijte si čas strávený o samotě. Můžete si vzít dovolenou a užít si celý den, ale stačit bude i obyčejné kino či večeře.

Když ze vztahu vyprchala romantika

Vztahy a sex

Buďte nostalgičtí

„Ve své praxi vyzývám klienty, aby si vzpomněli na rande, které si nejvíce užili se svým partnerem a pak se jej pokusili zopakovat,“ říká Needleová. Zkuste zajít do kavárny/restaurace/baru či jiného podniku, kam jste chodívali, když jste spolu začínali randit. Uvidíte, že oživíte společné vzpomínky a zažehnete novou jiskru.

Vypněte telefon

Rande může být i tak jednoduché jako úmyslně povečeřet a polenošit doma bez rozptýlení.

„Pokud jste unavení z každodenního koloběhu, není ostuda zůstat doma a uvařit si jídlo nebo si ho objednat. Důležitá ale je vzájemná pozornost. V počátcích vztahu byste také jen tak nepřerušili schůzku hovorem nebo odpovídáním na zprávy svému kamarádovi,“ říká psychoterapeutka Hanna Baselová.

Vydejte se za dobrodružstvím

Může to být i tak jednoduché jako se vydat na túru nebo navštívit novou restauraci či zajet si autem do jiného města. „Nové zkušenosti jsou fantastickou příležitostí dozvědět se více o sobě a našem partnerovi,” říká Baselová a dodává, že obzvláště dobrodružné rande mohou vyvolat pocity zranitelnosti, které mohou vyvolat blízkost.

Přehodnoťte intimitu

Lidé jsou často po večeři nafouknutí a unavení. Na sex tak nemusí být nálada ani čas. Převraťte proto obvyklý režim a užijte si chvíle intimity před večeří. Uvidíte, že tím nastartujete váš večer, a ještě více vám vyhládne.

Reklama

Související články

Četnost sexu podle jednotlivých období vztahu

Nedílnou součástí vztahu je, až na výjimky, sex. Čím déle ve vztahu lidé jsou, o to víc jim hlavou pádí myšlenka, kolik sexu je „přiměřená norma“. Na čem to...

Výběr článků

Načítám