Hlavní obsah

NASA chce pro astronauty sterilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Astronauty, kteří se vydají na delší cestu na Mars, by mohlo čekat podobné opatření, jež se za první světové války dostávalo vojákům na frontě. Tehdy se jim do čaje přidával brom snižující jejich sexuální aktivitu. Národní úřad pro letectví a vesmír NASA nyní prý zvažuje, že astronauty bude chemicky sterilizovat.

Článek

Na konferenci britské meziplanetární společnosti to prohlásila Rachel Armstrongová při debatě o tom, s jakými problémy se bude potýkat posádka kosmické lodi třeba při tříleté pouti k planetě Mars. Mezi jejími šesti členy by totiž měly být i dvě ženy.

Sex ve vesmíru je choulostivý

"O tom jsem nic neslyšel," popřel uvedenou poznámku vzápětí mluvčí NASA. Podle deníku The Independent to je však jen další důkaz tradiční neochoty veřejně diskutovat o choulostivém tématu sex ve vesmíru.

Vědci se obávají, že navazování a případné následné rozpadání milostných vztahů na palubě kosmických lodí může mít negativní dopad na pocity členů posádky.

"Když jsou dva lidé uzavřeni ve velmi těsném prostředí několik měsíců, jsou splněny všechny předpoklady pro vraždu," citoval v této souvislosti profesor psychologie na Harvardově univerzitě Douglas Powell a spolupracovník NASA jednoho ruského kosmonauta, který působil na orbitální stanici Mir. Přidejte k tomu sex a máte skoro othellovský scénář ve vesmíru, upozorňuje Powell.

Padesátníci by měli být bez problémů

Někteří odborníci se dokonce domnívají, že nejlépe se případné problémy dají vyloučit tím, že by se mise obsazovala astronauty, kteří jsou starší padesáti let. "Ti by neměli chtít zakládat rodiny, ani by se neměli strachovat z vystavení radiaci, protože se blíží ke konci svého aktivního života," tvrdí britský vesmírný expert Peter Bond.

"Ideální mise na Mars by - v přirovnání k postavám ze seriálu Star Trek - měla zahrnovat dvakrát pana Scotta, dvakrát pana Spocka, ale v žádném případě kapitána Kirka. Technické typy jako pan Scott jsou potřeba, stejně jako vědci typu pana Spocka. Ale v žádném případě nepotřebujete kapitána Kirka, protože nedělá nic jiného, než rozdává rozkazy a líbá se s každou ženou, která mu přijde na oči," tvrdí Powell.

Reklama

Související články

Sterilizace jako antikoncepce

Málokterý medicínský problém je opředen tolika mýty a falešnými představami jako dobrovolná sterilizace. Tedy trvalé zbavení plodnosti. Podle nedávno...

Otec 37 dětí zažádal o vasektomii

Obyvatel Argentiny se rozhodl k odvážnému kroku. Chce, aby mu byla provedena vasektomie. Muž dobrovolně požádal o sterilizaci, aby již neplodil další potomky....

Výběr článků

Načítám