Hlavní obsah

Nápoj v prášku - pomocník pro letní dny

Novinky, Ivana Červená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nadcházející horké dny nás donutí pít co nejvíce tekutin. Ne vždy se nám však hodí vláčet s sebou nápoje v lahvích. Ideálně nám pomohou populární nápoje v prášku. Jakostně jsou velmi stabilní, největším úskalím by proto mohlo být pouze mechanické poškození obalů.

Foto: Václav Vlasák

Dva dny patřila sportovní hala v Kadani žákovskému florbalu.

Článek

Pokud se rozhodneme pro nákup těchto potravinářských výrobků, rozhodně budeme mít v obchodech z čeho vybírat. V nabídce je sortiment s jednou, dvěma i trojkombinací příchutí. Převládají citrusové plody (pomeranč, citrón, mandarinka, grapefruit), ale vyzkoušet můžeme i směs pomeranč-jahoda-banán, lesní plody, malinu či jahodu.

Návod je klíčový

Prostudovat řádně obal by mělo být hlavní zásadou před vlastní koupí. Pozornost je třeba věnovat složení. Kromě příznivého doplňkového zdroje vitamínů a dalších prvků mohou nápoje v prášku obsahovat například i fenylalanin, který představuje problém pro spotřebitele trpící vrozeným onemocněním fenylketonurií. Přítomnost těchto látek musí být na obalu ze zákona vyznačena! Totéž platí pro informaci o návodu na přípravu nápoje. Kupovat budeme většinou jednotlivé sáčky s hmotností 45-50 gramů, jež vystačí na výrobu 1 až 1,5 litru nápoje.

Průměrné nutriční ukazatele nápojů v prášku (ve 100 ml)
Energetická dotace 70-80 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 3,5-4,5 g
Tuky 0 g
Vitamín C 18-30 mg
Pramen: Deklarace výrobců

Pozor na "céčko"

Je třeba respektovat pokyn o sypání těchto prášků pouze do skleněných nebo plastových nádob, nevhodné jsou kovové. Nežádoucí reakce by mohla vyvolat zničení užitečných doplňkových prvků, zejména vitamínů. Nejchoulostivější je "céčko", kterého bývá v řádně připraveném nápoji 30 až 50 procent doporučené denní dávky.

 Dalším prvkem bývá vápník, který podle složení pokryje 15 až 20 procent denní potřeby. Většina sypaných nápojů v prášcích některý z těchto prvků obsahuje. Aby zůstala kvalita nápoje neporušena, je třeba jej připravovat vždy z pitné a studené vody. Pokud to není v návodu přímo uvedeno, nedoporučuje se užívat vodu sycenou oxidem uhličitým z důvodu nadměrné pěnivosti nebo nežádoucích reakcí s práškem. Připravené nápoje je vhodné uchovávat v chladu. Každopádně jsou určeny pro rychlou, v ideálním případě okamžitou spotřebu.

Na daleké cesty

Z hlediska potřeb transportu a manipulace s nimi jsou nápoje v sáčcích poměrně odolné. Největší slabinou tak může být snad jen protržení obalu, proti působení vlhkosti je jich většina zabezpečena příslušným potahem. Spolehnout se můžeme i na dobu trvanlivosti minimálně 12 měsíců od data výroby.

Lhůty bývají tištěny nebo vyraženy na obalu a někdy jejich rozšifrování může být problematické. Pak není nic jednoduššího než sáhnout po jiném výrobku. Nápoje v prášku bychom měli po otevření ihned spotřebovat nebo krátkodobě skladovat v suchu. Výhodou je, že snesou teploty do 25 °C. Oceníme to zvláště při letní turistice, campingu a všude tam, kde každý gram hraje svoji roli a přitom je potřeba hodně pít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám