Hlavní obsah

Nadýmání po sexu? Problém, o kterém se příliš nemluví

Užila jste si dokonalý sex s partnerem, ale místo postkoitálního opojení cítíte nepohodu ve vašich střevech? Možná vás překvapí, že nadýmání po sexu není neobvyklé. Podle gynekoložky Jennifer Widerové existují čtyři příčiny postsexuálního nadýmání, kterým bychom měly věnovat pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Nadýmání po sexu může mít hned několik příčin.

Článek

Pár sekund po sexu patří výhradně nám a partnerovi. Některé páry se k sobě pevně tulí, jiné nešetří polibky a stejně tak se najdou lidé, kteří si o uplynulém sexuálním zážitku povídají. Bohužel, tuto ryze intimní chvíli může narušit nepohodlí v našich střevech.

Možná jste sama zažila okamžik, kdy se těsně po milování vkradlo do vaší ložnice nadýmání. Špatnou zprávou je, že nadýmání nedokážeme zkrotit zázračnou pilulkou.

Zároveň ale máme dobrou zprávu, podle gynekoložky Jennifer Widerové existují čtyři hlavní příčiny nadýmání po sexu, se kterými můžete pracovat, a následně minimalizovat toto střevní nepohodlí.

Retroverzní děloha

Věděly jste, že poloha dělohy se může u jednotlivých žen lišit? Pokud je děloha nakloněna dozadu, pak odborníci hovoří o tzv. retroverzní děloze. Následně je zcela běžné, že se retroverzní děloha během sexu dotýká dalších orgánů v těle.

„V důsledku toho můžete pociťovat bolest a nadýmání,“ vysvětluje Jennifer Widerová a dodává, že k nejčastějším příznakům retroverzní dělohy patří bolest při sexu a zároveň bolestivá menstruace.

Proč je pro některé ženy orální sex tabu

Vztahy a sex

Na druhou stranu platí, že některé ženy nemusí výše uvedené příznaky pociťovat. Následně se vyplatí navštívit gynekologa, který prostřednictvím rutinního vyšetření zjistí, v jaké poloze je umístěna vaše děloha.

Menstruace

Není žádným tajemstvím, že hormony hrají v lidském těle prim. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy dostanete menstruaci.

„Ženy často pociťují nadýmání těsně před nebo během menstruace. Pokud tedy máte pohlavní styk během svých dnů, pak je pravděpodobné, že vám bude ztrpčovat život nadýmání,“ tvrdí gynekoložka pro Pop Sugar.

V tomto ohledu nezbývá nic jiného než si naordinovat několikadenní celibát.

Zažívací obtíže

Nadýmání po sexu může být logicky způsobeno také zažívacími obtížemi. „Pokud vaše anamnéza obsahuje zažívací problémy, jako je syndrom dráždivého tračníku, zácpa nebo zažívací potíže, pak můžete být náchylné k nadýmání po pohlavním styku,“ říká Jennifer Widerová.

V ideálním případě se před milováním vyhněte potravinám, které vedou k plynatosti. Pozor si dejte především na luštěniny a mléčné výrobky. „Může se stát, že nadýmání nezmizí. Následně doporučuji, abyste konzumovaly zázvor, neboť bylo prokázáno, že napomáhá v boji proti nadýmání a bolestem břicha,“ radí gynekoložka.

Emoce, které mají vliv na sex a schopnost si ho užít

Vztahy a sex

Nechráněný sex

Nadýmání může být způsobeno také nechráněným sexem. Vše je způsobeno prostaglandiny, látkami podobnými hormonům, které se vyskytují v mužském spermatu.

„Jakmile se sperma dostane do pochvy, prostaglandiny mohou způsobit kontrakci dělohy a následné nepohodlí,“ míní gynekoložka Widerová.

Pokud se domníváte, že je vaše nadýmání způsobeno právě nechráněným sexem, nezapomeňte při následném sexuálním styku použít ochranu v podobě kondomu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám