Hlavní obsah

Mýty o mužské sexualitě, kterým je lepší nevěřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem mužské sexuality panuje celá řada mýtů, které mužům spíše ubližují. Přitom se často jedná o poměrně důležité informace, které mohou významně ovlivnit sebevědomí, ale i to, jak si je dotyčný schopen užívat vztah a utvářet svou identitu. Mýty totiž mohou vyvíjet tlak a bránit požitku. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

Foto: Profimedia.cz

Kolem sexuality mužů panuje celá řada nesmyslů (ilustrační foto)

Článek

Poruchy erekce trápí jen starší muže

Ano, erektilní dysfunkce jsou často záležitostí lidí nad 50 let, ale není to pravidlem. Problémy s erekcí se mohou objevit i mnohem dříve, protože zde sehrává velmi důležitou roli i psychika.

Úzkost, psychický tlak, nedostatek citového spojení a konzumace alkoholu patří mezi ty nejčastější důvody erektilní dysfunkce u mužů do 30 let. Trápí-li je tedy problémy s erekcí v mladším věku, je dobré se zaměřit právě na psychiku. Někdy prostě postačí přestat tlačit na pilu.

Erekce vždy reaguje na vzrušení

Erekce opravdu nenastává jen po sexuálním vzrušení. Existují neurovaskulární procesy, které generují podněty a reflexy, které erekci způsobují. Vzrušení je jen jeden z těchto podnětů.

K erekci může dojít například při velkém stresu a jakémkoliv napětí, kdy se v těle stahují cévy a zvyšuje krevní tlak.

Může být i důsledkem dlouhodobého sezení ve skrčené pozici, či pokud má muž na sobě příliš těsné oblečení.

Jak naplnit své sexuální potřeby, když partner bojuje s poruchou erekce

Vztahy a sex

Na velikosti záleží

O velikosti penisu panuje asi úplně nejvíc nesmyslů, které však mají na psychiku mužů největší dopad. Požadavek jakékoliv velikosti vytváří komplexy, které negativně ovlivňují jejich sebevědomí a sexuální výkonnost. Po biologické, psychologické i sexuální stránce přitom na velikosti opravdu nezáleží.

Nejcitlivější body pochvy se nacházejí v její vnější třetině, k jejich stimulaci tak není zapotřebí dosáhnout velké hloubky. Kromě toho v uspokojení sehrává mnohem větší roli pocit porozumění a sounáležitost s protějškem.

Průměrná délka ztopořeného penisu je mezi 14-16 cm. Zatímco menší penis nezpůsobuje žádné větší problémy, penis, jehož délka je nad 20 cm, způsobuje u většiny žen spíše nepohodlí.

Muži mohou vždy

Muži nemusí mít chuť na sex, stejně jako je tomu žen. Někdy za to může nedostatek zájmu, ale mnohem častěji se může jednat o psychiku či nežádoucí účinky některých léků.

Jak tvrdí mnozí odborníci, neexistují žádné biologické důvody, které by určovaly, že muži mají větší libido než ženy.

Masturbace způsobuje neplodnost

Masturbace nemá žádné fyzické ani psychické vedlejší účinky. Naopak se jedná o zdravou aktivitu, která mužům pomáhá nejen k uspokojení, ale i sebepoznání.

Pokud muž masturbuje bezprostředně před sexem, tak to samozřejmě může ovlivnit jeho výkon, ale to souvisí s refrakterní periodou neboli čekací dobou, kterou muži mají mezi ejakulacemi. Zatímco u mladíků je tato doba obvykle velmi krátká, u starších mužů může být vzhledem k jejich zdravotnímu stavu a kondici delší.

Tři výhody každodenní masturbace pro zdraví a duševní pohodu

Vztahy a sex

Jen ejakulace je důvodem skutečného potěšení

Ano, ejakulace je jedním z nejpříjemnějších účinků sexu. Neurčuje ale kvalitu celého pohlavního styku. Je možné prožít velmi příjemný sex, aniž byste dosáhli orgasmu nebo ejakulace.

Pornoprůmysl rozšířil jeden z dalších mýtů, že mužnost je úzce spjatá s množstvím ejakulátu. Což je podle odborníků jeden z největších nesmyslů, ve skutečnosti neexistuje žádný vztah mezi sexuální potencí a množstvím ejakulátu.

Muži nemají bod G

Zatímco u žen bývá bod G spojován s vagínou, u mužů se tvrdí, že žádný takový bod nemají. Je to velký omyl, i muži mají podobně velmi citlivou oblast. Nachází se v blízkosti prostaty a je přístupná jen přes řitní otvor. Nicméně to neznamená, že ke stimulaci může dojít jen při homosexuálním análním styku. Prozkoumat ji lze i třeba s pomocí erotických pomůcek či při masáži prostaty.

Sedm věcí, které jste pravděpodobně nevěděli o mužské obřízce

Vztahy a sex

Není to jen o technice! Odbornice radí, jak muži dopřát slastné orální milování

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám