Hlavní obsah

Muži porušují manželský slib. Rozvádějí se častěji, když ženy onemocní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí svatebního obřadu bývá slib. Tehdy si snoubenci slibují, že spolu budou „ve zdraví i v nemoci”. Jenomže v praxi tomu tak úplně není. Muži, a někdy i ženy, nemusejí nemoc partnera zvládnout, a tak není ojedinělým jevem, že ze vztahu odcházejí.

Foto: Profimedia.cz

Když žena onemocní, velmi často manželství skončí rozvodem. Když onemocní muž, riziko rozvodu to nijak nezvyšuje. Ilustrační foto

Článek

Smyslem manželství je vydržet ve dvojici pospolu a budovat rodinu do smrti bez ohledu na okolnosti, ať už se páru daří a je zdravý, nebo naopak strádá a je nemocný. Jenže moderní muži se chovají sobecky a manželský slib porušují. Ačkoli slibují, že si berou ženu a budou s ní do konce života ve zdraví i v nemoci, ve výsledku tomu tak není.

Muži ze vztahu couvají

Sociologové z americké Iowy prokázali, že mezi nemocí manželky a rizikem rozvodu existuje přímý a silný vztah. Když žena onemocní, velmi často manželství skončí. Když onemocní muž, riziko rozvodu to nijak nezvyšuje. To může vypovídat o tom, že když žena onemocní, má muž tendenci ze vztahu s ní vycouvat a najít si novou a zdravou partnerku.

„Náš výzkum dokazuje, že se dvojice rozvede s větší pravděpodobností, pokud manželka onemocní. Výsledky tak naznačují, že se muži častěji nedokážou srovnat s nemocnou partnerkou a odcházejí z manželství,“ tvrdí profesorka Amelia Karrakerová z Iowské státní univerzity.

Podle Karrakerové to potvrzuje výsledky jiných výzkumů, že manželství strádající finančně velmi často končí rozvodem. Právě nemocná manželka, která nemůže pracovat a navíc vyžaduje péči manžela, představuje velkou zátěž pro rodinu.

Psychologové ale vysvětlují výsledky této studie ještě jinak. Je také možné, že nemocná manželka přehodnocuje svůj život a ruší manželský slib. Pokud pohlíží smrti do očí, má tendenci vymanit se ze „špatného“ vztahu, protože si najednou váží víc sebe a každé minuty svého života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám