Hlavní obsah

Monogamie jde proti lidské přirozenosti, tvrdí vědci

New York

Monogamie je pro člověka nepřirozená. Tvrdí to uznávaný americký expert doktor Christopher Ryan, odborník na evoluční a sexuální psychologii. Mediální skupina CNN publikovala jeho rozsáhlý článek týkající se monogamie a jejího původu v lidské kultuře. Věrnost jednomu partnerovi začala být součástí naší kultury před deseti tisíci roky, kdy lidé přestali kočovat, usadili se a začali vlastnit půdu.

Foto: archív, Právo

Máte jen jednoho partnera? Tak jste možná člověkem včerejška. Řada teorií mluví otevřeně o tom, že monogamní vztah je pro Homo sapiens stav nepřirozený. Pro obě pohlaví!

Článek

Hranice pozemku a vymezení „moje-tvoje“ vedlo k postupnému zavedení monogamie. Biologicky je však člověku nepřirozená i po deseti tisícovkách let, během nichž se monogamii lidem do hlav snažili vtlouct náboženští vůdcové, kteří patologizovali přirozenou polygamii.

Také kvůli tomu tisíce let toto téma ignorovali i lékaři a vědci. Teprve poslední desetiletí dovolila podívat se na celé téma otevřeně, bez předsudků a s fakty. Doktor Ryan jich vyjmenovává několik.

Po jediném člověku netouží nikdo z nás

„Páry jsou nuceny uvěřit, že ubývající sexuální vášeň v manželství a touha po jiné osobě než po partnerovi je selhání vztahu, i když to ve skutečnosti jen dokazuje, že jsou pravými příslušníky druhu Homo sapiens,“ uvádí Ryan. Podle něj má monogamie kořeny kulturně-historické, ale biologicky – což dokazují výzkumy antropologické, psychologické i evoluční – jde proti lidské přirozenosti.

„Jsme nejsexuálnější druh v celé živočišné říši, můžeme souložit a jsme plodní téměř stále. Muži mají největší penis a varlata z celé rodiny primátů, ženy mají vystouplá a výrazná prsa. Máme nejvýraznější libido, které nás ovlivňuje denně, přičemž soulož si dopřáváme většinou nejen kvůli plození. A po jediném člověku netouží celý život téměř nikdo z nás,“ vyjmenovává dále doktor Ryan.

Monogamie souvisí s prudkými změnami ve společnosti před deseti tisíci roky. Tehdy se lidé začali usazovat, přestali kočovat a z lovců a sběračů se stali zemědělci. Nastalo období vlastnění majetku a vymezování hranic.

Předci sdíleli úplně vše

„Když se lidé usadili, začalo být naprosto nezbytné, aby se vymezily hranice ve všem, kde končí sousedovo pole, který dobytek mu připadá, která žena je jeho,“ uvádí psycholog s tím, že dodnes kočují křováci, u nichž je běžná polygamie právě proto, že osobní vlastnictví se omezuje na vlastní tělo a předměty na něm nošené.

„Naši předkové se vyvinuli jako vysoce egalitářské kočující společnosti, které sdílely téměř všechno,“ uvádí Ryan.

Z evolučně biologického hlediska jsme stále potomky opic a vlastníme tělo živočichů.

„Někdo namítá: My ale přece nejsme opice! Jenže ve skutečnosti jsme. Homo sapiens je jedním z velkých lidoopů Afriky, vedle šimpanzů, bonobů a goril.

Další ale může namítnout, že máme možnost volit, jak chceme žít. A je to pravda. Stejně jako si vybíráme náboženství a kulturní normy, vybíráme si, jestli budeme vegany. A taky jestli budeme vést monogamní pohlavní život.

Ale všichni novomanželé by si měli uvědomit, že i když se stanou vegany, svět se nezboří a nepřestanou jimi být jen proto, že tu a tam neodolají a dají si hamburger se slaninou,“ uzavřel svůj článek Ryan.

Reklama

Související témata:

Související články

S kolika partnery je přirozené žít

Do Pardubic se nesjíždějí jen příznivci hokeje, dostihového sportu nebo ploché dráhy, ale každý rok také odborníci na sexuální výchovu. Na letošním,...

Nastává konec monogamie?

Když se ukázalo, že manželku Pavlu vystřídala po boku premiéra Mirka Topolánka poslankyně Lucie Talmanová, přiřadil se tak náš přední politik k modelu soužití,...

Výběr článků

Načítám