Hlavní obsah

Mnohé ženy se cítí přetížené, muži na jejich bedra často nakládají víc, než by měli

Ne v každé rodině je péče o domácnost a chod rodiny rozdělena rovnoměrně. Organizace a realizace každodenních úkolů spojených s domácností často leží na bedrech ženy, která vše musí navíc skloubit i se svým zaměstnáním. Ne náhodou se tak mnohé ženy cítí přetížené a unavené.

Foto: Profimedia.cz

Ne v každé rodině je péče o domácnost a chod rodiny rozdělena rovnoměrně.

Článek

„Ženy často musejí myslet na všechno: na povinnosti dětí i návštěvy celé rodiny u lékaře. Jde o neustálé řízení, organizaci a plánování s cílem uspokojit potřeby každého člena domácnosti a dobrý chod domu,“ upozorňuje pro týdeník L’Express Nicole Braisová z Lavalské univerzity v kanadském Québecu.

Podobně to vidí i kreslířka Emma, která popisuje návštěvu přátel u ní doma. Zatímco ona pobíhá mezi přípravou večeře a péčí o děti, manžel se pohodlně uvelebí na pohovce a dá si skleničku.

Mužům ale tyto detaily mnohdy unikají. Sami navíc mají občas pocit, že jejich práce je důležitější a vyčerpávající než práce ženy, tudíž mají doma nárok na větší klid.

Někteří z nich navíc vyrůstali v rodinách, kde bylo samozřejmostí, že se ženy starají o dům, chod domácnosti a děti, tudíž by mělo být samozřejmostí, že to samé budou dělat i jejich partnerky.

Partnerka, či matka? 

Muži tak mnohdy ke své partnerce přistupují tak, že převzala roli jejich matky a v ten okamžik na ni nakládají mnohem víc věcí, než by mělo být samozřejmostí.

„Pamatuji si na svého otce, jak ležel na pohovce a říkal matce: Zdá se, že se něco pálí. Ani nepomyslel na to, aby se zvedl,“ říká pětadvacetiletý Edouard.

„Někdy matku opravdu lituji. I proto se ke své partnerce chovám jinak a v domácnosti si beru na starost mnohem víc věcí, na které myslím a věnuji se jim,“ dodává.

Podle odborníků by se mnozí muži měli naučit občas vzdát své zátěže a vzít si na starost zátěž své partnerky, aby dokázali nalézt uspokojivou rovnováhu pro oba z nich. Pokud tak učiní, určitě se to odrazí na kvalitě a harmonii vztahu.

Anketa

Funguje u vás rovnoměrné rozdělení činností a odpovědnosti v domácnosti?
Ano, o vše se poctivě dělíme
9,7 %
Ano, ale ne vždy to tak zcela jde
18,7 %
Ne, ale předcházela tomu vzájemná dohoda
1,4 %
Ne, neuznáváme tyhle genderové záležitosti
4,1 %
Ne, ale rád/a bych to změnil/a
66,1 %
Celkem hlasovalo 2219 čtenářů.

Reklama

Související články

Být ženou v domácnosti má svá úskalí

Ne všechny ženy touží po kariéře a nezávislosti. Pořád je mezi námi spousta takových, které mají-li možnost zůstat doma a pečovat jen o své děti a domácnost,...

Výběr článků

Načítám