Hlavní obsah

Miliónové odškodnění za výměnu embryí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Žena, které lékaři omylem vložili do dělohy embryo jiného páru, bude odškodněna jedním miliónem dolarů (asi 26 mil. Kč). Informoval o tom ve čtvrtek list San Francisco Chronicle.

Foto: Stanislav Juga

Na Praděd se můžete dostat z několika směrů, je oblíbeným cílem túr i výjezdů cyklistů.

Článek

Susan Buchweitzová byla oplodněna v červnu 2000 na reprodukční klinice v oblasti Bay. Specialisté ale udělali chybu - v tu dobu byl s manželi na odběru spermatu i jiný pár. Laboranti později v nedbalosti vyměnili oplodněná vajíčka žen.

Vytouženého potomka Buchweitzů tak biologicky nepočal ani jeden z nich. Manželský pár se o chybě lékařů dozvěděl až po deseti měsících. Anonymně je na to upozornil pracovník zařízení.

Vedoucí kliniky Steven Katz přitom o věci věděl už několik minut poté, co se "špatné" vajíčko dostalo do dělohy.

Soud o chlapce

Chlapci jsou nyní tři roky a o jeho opatrovnictví se záhy přihlásil jiný pár - biologičtí rodiče. Ti se ho snaží legálně získat do své péče.

Soud již určil, že hocha mohou vídat dvakrát týdně. Definitivní rozsudek, komu dítě připadne, bude vynesen v říjnu.

"Celá věc je hrůzostrašná," řekla k případu Nancy Hershová, právnička poškozených. Dodala, že manželé nadále pokračují v žalobě na embryologa Imama El Danasouriho - vedoucího zákroku.

Susan bylo v době umělého oplodnění 47 let. To je také podle kliniky důvod, proč jí před čtyřmi roky nenabídli interrupci. Údajně se obávali, že by se žena stala neplodnou.

Související témata:

Výběr článků

Načítám