Hlavní obsah

Menstruace a další omyly geniálního Stvořitele

Právo, Radim Uzel

Zdálo by se, že představa o biblickém stvoření světa, které Hospodin stihl za šest dní a sedmý den odpočíval, už dnes mnoho vyznavačů nezíská. Vědecké, tedy evoluční chápání světa ji spolehlivě vyvrací. Přesto se mnozí lidé snaží najít mezi stvořením a evolucí jakýsi kompromis.

Článek

Gallupův ústav uveřejnil průzkum, podle kterého je 31 % Američanů přesvědčeno, že evoluci vedl Bůh. A plných 53 % si myslí, že člověka stvořil osobně.

V amerických a některých církevních školách uplatňují teorii takzvaného inteligentního designu. Tímto moudrým plánovačem a designérem je pochopitelně náš starý známý Bůh. Už nikoliv za šest dní, ale v celém dlouhém vývoji moudře a záměrně řídil vznik rostlinných i živočišných druhů. A posléze i vývoj člověka. Od neandertálce až po dnešního konstruktéra kosmických lodí.

Na základě teorie stvoření prohlásil už před padesáti lety britský biolog J. B. S. Haldane, že pokud existuje Bůh, musí mít mimořádnou náklonnost pro brouky. Proč by jinak stvořil 350 tisíc druhů těchto často obtížných živočichů?

Myslel Bůh na výrobce vložek a tampónů?

Dnešní biologové zase Boha podezřívají z lásky k virům. Těch je ještě mnohem více a některé z nich páchají nenapravitelné škody. Je i virus HIV/AIDS součástí Božího plánu? A pokud ano, proč tedy stvořil ještě navíc virus ptačí chřipky?

Mám pocit, že boží inteligentní plán v inteligenci trochu pokulhává. To platí i o konstrukci menstruačního cyklu ženy. Proč se každý měsíc uvolňuje z vaječníku vajíčko? Proč každý měsíc dochází k jakoby zbytečnému menstruačnímu krvácení? Chtěl Bůh ženu nějak potrestat? Nebo už myslel na výrobce menstruačních vložek a tampónů?

Ale nemusíme si hned pomáhat biologií rozmnožování. Desítky tělesných orgánů a funkcí jsou nesmyslné a zbytečné. Co takhle červovitý výběžek zvaný slepé střevo? To je tedy známka inteligentního tvůrce par excellence.

Devětadevadesát procent všech živočichů nakonec vyhynulo

Stvořitel byl svrchovaně nekompetentní také v překřížení dýchacího a zažívacího traktu. Tato konstrukční chyba přivádí každoročně do ordinací lékařů stovky pacientů, z nichž se mnozí udusí a další utrpí nevratná poškození mozku.

A proč vede mužská močová roura přes prostatu, která často ve vyšším věku zbytní? Měl inteligentní tvůrce na mysli ty tisíce trpících, kteří se nemohou ani vymočit? Biologie společně s paleontologií dokazuje, že nejméně 99 % druhů živočichů, kteří kdy chodili, plavali nebo se plazili po zemi, nakonec vyhynulo. Je tato nadbytečnost, komplikovanost a naprostá nesmyslnost známkou inteligentního designu?

Evoluční teorie tyto jevy dokáže vysvětlit. Z hlediska inteligentního tvůrce vidíme jen šokující neefektivnost, zbytečné slepé cesty a nevysvětlitelné konstrukční omyly.

Proto je mezi lékaři podstatně méně hluboce věřících než mezi astronomy, fyziky nebo třeba politiky. Kéž by se drželi jenom v hranicích rozumné diskuse! Mnozí z nich však propadají nesmyslným představám a fanatismu. Bohužel. S tím jejich inteligentní stvořitel asi nepočítal.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži by měli znát tři druhy žen

Asi znáte přísloví: Potmě je každá kočka černá. Italové mají podobné: Při zhasnutém světle jsou všechny ženy stejné. Aby to však byla pravda, musela...

Ženské sobectví a soutěž o tisícovku

Žena může vždycky, muž jen sporadicky. Tento slogan zavání humornou nadsázkou. Nicméně rozličné fungování ženských a mužských pohlavních orgánů dodává takovému...

Výběr článků

Načítám