Hlavní obsah

Lidé pochybující o své sexuální výkonnosti bývají častěji nevěrní

Novinky, Bohumila Kunertová

Častým důvodem rozchodu bývá nevěra. Na první pohled by se zdálo, že nevěrní bývají ti lidé, kteří nejsou partnerem plně sexuálně uspokojováni. Pravda je ale podle odborníků trochu jinde. Riziko nevěry je prý mnohem vyšší u lidí, kteří si v posteli příliš nevěří a bojí se vlastního selhání.

Foto: Profimedia.cz

Když tráví partner přespříliš času mimo domov, může to být také signálem případné nevěry. Podle odborníků je ale prokazatelnějším ukazatelem změna sexuálního chování a návyků v ložnici.

Článek

Ne každý člověk je po několika málo zkušenostech v posteli hotový přeborník. Stejně jako se vyvíjí vztah dvou lidí jako celek, vyvíjí se i po sexuální stránce. Důležité je umět komunikovat s partnerem i o sexu a snažit se najít společné řešení ku prospěchu obou stran.

Pokud vám ve vztahu všechno klape i po sexuální stránce, jistě je to dobře, přesvědčte se ale, zda je tomu tak i u vašeho partnera. Zda ho náhodou netrápí nějaké skryté sexuální problémy, o kterých by s vámi nechtěl komunikovat. V takovém případě se totiž může stát, že vám i s tímto "deficitem" může být snáze nevěrný, uvedl server Daily Mail.

Strach ze selhání 

Nějaký ten "kiks" v sexu možná potká téměř každého. Jsou ale jedinci, kteří nějakými problémy či selháními v této oblasti trpí mnohem častěji. Se zvyšujícím se počtem případů u nich stoupá nedůvěra sama v sebe v oblasti sexu a tím se i zvyšuje napětí a celkový stres.

Podle odborníků tak pro tyto lidi představuje mnohem menší riziko a pocit napětí útěk k jinému sexuálnímu partnerovi, který o jejich problémech neví.

Podle konkrétních zjištění z průzkumu je u žen trpících nedostatečným vzrušením či neschopností dosáhnout orgasmu vyšší šance o osm procent, že budou hledat potěšení u jiného partnera. U mužů, kteří se naopak trápí nízkou plodností či předčasnou ejakulací, je riziko nevěry o šest procent vyšší.

Kvalita vztahu jako základ všeho

Součástí průzkumů byla i studie pod vedením Kristen Markové z univerzity v Indianě. Ta zjišťovala mezi téměř tisícovkou mužů i žen ve věku zhruba 31 let, jaké jsou jejich sexuální požadavky, jak jsou ve vztahu spokojeni a zda byli někdy partnerovi nevěrní.

Z výsledků vyplynulo, že 23 % mužů a 19 procent žen přiznalo nevěru. Žádným překvapením rozhodně nebylo zjištění, že nespokojenost ve vztahu (nezáleželo jen na sexu) zvyšuje riziko nevěry o téměř tři procenta.

Nejčastější změnou, kterou podvádění partneři u svých protějšků zaregistrovali, je velká změna v sexuálním chování a zvyklostech. Mezi nejčastější nepatří jen klasické vyhýbání se sexu všeobecně, ale také naprostý nezájem o případné následky - nechtěné otěhotnění, přenos chorob, v některých případech i změna praktik apod.

Podle Markové je tak při podezření nevěry na prvním místě lepší zaměřit se na chování svého partnera při sexu, než na to, jak dlouho je v práci nebo venku s kamarády.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bojovat s milenkou

Nevěra je neustále na vzestupu. Ačkoliv se budete snažit sebevíc, může se týkat i vás. Přestože budete mít pocit, že váš vztah funguje na jedničku, na jevišti...

Výběr článků

Načítám