Hlavní obsah

Lékaři: Konzumace pizzy může snížit riziko nádorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Pravidelná konzumace pizzy může výrazně snížit nebezpečí některých druhů nádorového onemocnění. Vyplývá to z výsledků epidemiologické studie, které zveřejnil italský list La Repubblica. Studie shrnuje poznatky z průzkumu 3315 osob postižených nádorem v zažívacím traktu či v jícnu a posuzuje jejich stravovací zvyklosti.

Foto: Josef Zajíc

Letní přátelské závody 2012 Neděle 29.7.2012

Článek

Na druhé straně studie vyplývá ze srovnání získaných výsledků se stravovacími návyky dalších pěti tisíc pacientů postižených jinými chorobami.

Výsledkem tohoto srovnání je, že osoby, které konzumovaly neprůmyslově připravenou pizzu jednou či víckrát týdně, byly postiženy nádory méně než lidé, kteří pizzu nikdy nejedli. Jak píše deník, farmakologický ústav ze severoitalského Milána, jenž průzkum prováděl, zjistil, že u lidí, kteří konzumovali pizzu, bylo nebezpečí vzniku nádorové choroby nižší než u lidí, kteří ji nejedli nikdy.

Vědci konkrétně dospěli ke zjištění, že konzumace pizzy vede k nižšímu výskytu o 34, 59 a 26 procent nádorů dutiny ústní, jícnu a tlustého střeva. "Je známo, že omáčka z rajských jablíček může být považována za potravinu, která chrání před některými nádory, ale neočekávali jsme, že zjistíme, že pizza jako hotové jídlo může znamenat tak silnou ochranu," řekl listu koordinátor výzkumu biostatistik Silvano Gallus.

Pizza není jediným zdůvodněním výsledků studie

"Tím ale netvrdíme, že jediným zdůvodněním zjištěných výsledků je pizza," dodal epidemiolog Carlo La Vecchia. Podle doktora La Vecchii jsou blahodárné účinky rajských jablíček známé už dlouho, protože jde o velmi účinný antioxidant. Na druhé straně ale podle něho "pizza může být jednoduše známkou jistého životního stylu a určitých stravovacích zvyklostí, dokladem italského pojetí středozemního stravovacího režimu".

Tento stravovací režim je známý bohatou konzumací olivového oleje, zeleniny, ovoce, mouky a dalších produktů, které se vymykají průmyslovému zpracování - jako například doma pečená pizza.

Reklama

Výběr článků

Načítám