Hlavní obsah

Kuřáci ničí svým dětem zuby

Novinky, Zdena Juránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že kouření škodí zdraví, víme. Stále však přibývají nové poznatky o jeho škodlivosti. Do seznamu jeho důsledků přidali vědci z Rochesterské univerzity další položku. Zjistili totiž, že děti vystavené pasivnímu kouření mají dvakrát více zubních kazů než jejich vrstevníci.

Foto: Miroslav Volf

Plavci oddílu TJ Slavie Chomutov

Článek

Z toho důvodu posilují řady bojovníků proti kouření i dětští stomatologové. Výzkumná studie zjišťovala v období 1988-1994 údaje o více než 3500 dětí ve věku od 4 do 11 let. Těm byl podrobně prohlédnut chrup a byly vyšetřeny na hladinu kotininu v krvi.

Kotinin vzniká při látkové přeměně nikotinu a je ukazatelem působení tabákového dýmu na organismus. Celkem třetina dětí, která se studie zúčastnila, měla alespoň jednu plombu. Čtvrtině z nich byl zase nalezen dosud neobjevený kaz, a to byla pasivnímu kouření vystavena o málo více než polovina dětí.

Za vznik kazu může kyselina mléčná

Je důležité si uvědomit, že zubní kaz je nejčastějším chronickým onemocněním dětí, a proto by každé snížení jeho výskytu mělo i zásadní ekonomický dopad. V Kanadě se například za jeho léčení utratí ročně 450 miliónů dolarů. Pravidelně je totiž tabákovému kouři vystaveno 800 tisíc dětí mladších 12 let. Odborníci jsou přesvědčeni, že po eliminaci kouření by se náklady na léčbu kazu mohly snížit nejméně o čtvrtinu.

Vědci také uvádějí, že za vznik kazu nemůže ani tolik konzumace sladkostí jako působení bakterií, které tvoří kyselinu mléčnou. Ta narušuje povrch zubu a umožní vznik kazu. Vlivem tabákového kouře se ale snižuje schopnost bojovat s infekcí, a proto jsou děti, které jej dýchají, náchylnější k nejrůznějším onemocněním, počínaje nachlazením a konče zubním kazem. Tabákový kouř ovlivní i kazivost zubů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám