Hlavní obsah

Krém a repelent je nebezpečná kombinace

Novinky, Korzo/Plus
MANITOBA

Pokud se před nepřízní ultrafialového záření chráníte opalovacím krémem s vysokým faktorem a zároveň před nepříjemným štípnutím dotěrného hmyzu repelentem, možná si škodíte více, než kdybyste se nechali spálit a poštípat. Vědci z Univerzity v Manitobě tvrdí, že ačkoli každý kosmetický přípravek použitý zvlášť chrání, smícháním obou si na těle připravíte nebezpečný jed.

Foto: Josef Zajíc

Ostravský veletrh hraček . 25.-28.10.2012

Článek

Profesor farmacie Xiaochen Gu totiž zjistil, že smícháním repelentu, jehož obsah tvoří z dvou a půl procent účinná látka DEET, s opalovacím krémem obsahujícím naopak oxybenzon, který zabraňuje pronikání ultrafialového záření hlouběji do kůže, se zvýší prudce absorpce obou látek hluboko do kůže. Například u repelentu se tak díky oxybenzonu zvýšila absorpce z devíti na třicet procent.

"Kombinací obou ochranných prostředků se zvyšuje průnik repelentu hlouběji do kůže a do těla. To bohužel může vést kromě ochranných také k vedlejším účinkům. Víme, že látka označovaná mezi chemiky a farmaceuty zkratkou DEET může způsobovat snížení tlaku, dezorientaci, bolesti hlavy a třes," uvedl profesor Gu, který však zatím odmítá jakékoli zbytečné panikaření.

"Testování obou látek probíhalo zatím jen v laboratoři, kde byly membrány lidských buněk vystaveny vysokým koncentracím obou látek. Jiná situace však nastane při reálném komerčním použití a patrně se zdaleka nebude podobat extrémním laboratorním pokusům. Jisté však je, že zákazníci by měli být varováni před možnými kontraindikacemi obou přípravků," uvedl profesor.

Reklama

Výběr článků

Načítám