Hlavní obsah

Kontakt s rodinou vás udrží v dobré kondici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokterá rodina nemá ve své historii nějaký škraloup, černou skvrnu, zkrátka období, kdy spolu někteří členové nemluví, kdy se vazby zpřetrhají. Někdy kvůli maličkostem, jindy proto, že rodina jako taková zkrátka dozrává a s tím přichází i ztráta spojení mezi jejími jednotlivými příslušníky. Přesto jsou pro naše duševní zdraví i celkovou spokojenost rodinné vazby důležité a měli bychom se snažit o ně pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Kontakt s rodinou je důležitý (ilustrační foto)

Článek

Výzkumů o důležitosti komunikace v rodinách proběhlo několik desítek a jejich výsledky jsou pestré a velmi zajímavé. Nicméně se jejich závěry shodují v tom, že bez rodiny se člověk, který chce být šťastný a vyrovnaný, zkrátka neobejde.

„Komunikace je to, co vytváří rodiny. Když členové rodiny komunikují, dělají víc, než že si navzájem posílají zprávy. Realizují tak a utužují vztahy,“ vysvětluje profesorka Anita Vangelistiová v publikaci Příručka rodinné komunikace.

Jakmile je někdo daleko od rodiny, může to mít zhoubný vliv na jeho psychiku. Pokud na něm rodinným příslušníkům záleží, pak to nejmenší, co mohou udělat, je poslat mu SMS, že na něj myslí a že jim chybí. Vždy je dobré dát druhému najevo, že vám na něm záleží.

Aneta Langerová: Rodina je středobod mého světa

Styl

Komunikace je de facto podpůrným systémem, který pomáhá psychice člověka vyrovnat se s nekomfortem, samotou. Pokud rodina nekomunikuje, podpůrné systémy se mohou rozpadnout, a to vede k tomu, že se necítí nikdo z jejích členů komfortně, tedy v bezpečí. Rodina byla, je a bude místem, kam se obracíme o pomoc, kde ji hledáme.

V rodinné komunikaci nejčastěji hledáme:

  • emocionální podporu, která má za cíl to, abychom se cítili lépe. Uměli si uvědomit a sdílet šťastné chvíle.
  • oceňující podporu, která se hodí, když se nedaří. A vy ji můžete poslat dál, když překonáte těžké chvíle. V tomto okamžiku nikdo nechce slyšet: „Já jsem ti to říkal…“ Podpora rodiny má zcela jiný formát. Je známo, že se lidé cítí propojeni a v kontaktu, bez projevů depresí, když jsou propojeni s někým, kdo je vyslechne. Finální rozhodnutí musí dělat vždy každý sám, ale sdílení je velkou podpůrnou pomocí pro duši.

Představte si rodinu a její vazby jako síť, která vás nenechá spadnout. Je to ochrana před strastmi a pocit sounáležitosti je jedním ze základních stavebních kamenů. Je příjemné vědět, že někam patříte, že vám je někdo k ruce v okamžiku, kdy nemůžete dál, nevíte si rady. Bez ohledu na to, co se děje.

Nedílnou součástí komunikace v rodině je také informační podpora. Vy víte, co se děje u vaší sestřenice, ona ví, jak se máte vy, i když spolu delší dobu nejste v kontaktu.

V neposlední řadě jsou skvělé drobnosti, které si rodina předává. Dobroty, domácí pečivo… To vše vztahy utužuje, tak se o to nepřipravujte.

Jak komunikovat?

V dnešní době je mnoho způsobů, jak se o sobě informovat navzájem. Jak tkát rodinné sítě. Přesto i s mobilem v ruce může být tato snaha těžší, než se zdá.

Co snese SMS, co si zaslouží e-mail, kdy je dobré zavolat?

Každý z výše uvedených způsobů komunikace může být funkční, ale jsou okamžiky, kdy se pro sdílení informací nehodí.

E-maily jsou navíc nechvalně známé proto, že jsou generovány bezmyšlenkovitě, může dojít k záměně interpunkce a tím i tomu, že věta získá jiný smysl. Textové zprávy nebo tweety – dokonce i telefonní hovory – mohou postrádat podněty, které získáte pouze s vizuálním připojením.

Každý, kdo někdy používal Skype nebo FaceTime, ví, že ani tyto formy komunikace nejsou vždy tím nejlepším způsobem. Přesto jsou lepší než nic.

Ne vždy přitom takové hovory musí být smysluplné, hluboké a působivé. „Dovolte si, aby byly nudné a rutinní. Rodina, to není jen drama, ale také pohoda, všechny ty nudné věci, ze kterých se skládají naše vztahy a naše životy. Tím, že je necháme být součástí našich rozhovorů na dálku, zůstaneme v kontaktu opravdu důležitým způsobem,“ dodává pro WebMD profesorka Vangelistiová.

V jednoduchosti je krása a platí to i pro komunikaci. Která nesmí přestat, ale nemusí být vždy strategická, zásadní a o důležitých věcech. Rodinu posílíte i tím, že si s blízkými zavoláte a proberete, co budete vařit v neděli, že jste uběhli deset kilometrů nebo že se chystáte jet na dovolenou. Malá témata pro lidstvo, obrovská pro vaší duševní hygienu.

Jak posílit vztahy s blízkými tím, že začnete více myslet na sebe

Vztahy a sex

Tereza Brodská: Svoji profesi jsem nikdy moc neřešila. Pro mě je zásadní rodina

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám