Hlavní obsah

Kdy otěhotnět nelze

Novinky, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anální pohlavní styk, tedy soulož do konečníku, byl donedávna jakousi kuriózní nebo dráždivou libůstkou. Často ho praktikovali obvykle jen homosexuálové. Běžné páry se k němu uchylovaly zřídka.

Článek

Jenže díky zvýšenému zájmu o pornografické videokazety a různé půlnoční televizní šou pro dospělé se stává stále více atraktivní, zejména pro mladé lidi. Na jedné besedě se středoškolskou mládeží jsem nedávno dokonce vyslechl jakési oslavné tirády na anální sex. Prý je stoprocentně antikoncepční, dokonale vzrušující a neškodný.

S tou antikoncepcí je to pravda. Při souloži do konečníku prostě otěhotnět nelze. Také vzrušení můžeme tomuto druhu spojení přiznat. Anální otvor nesporně patří mezi klasické erotogenní zóny. S jeho neškodností bych si však už nebyl tak jistý.

Při análním styku obvykle dochází k drobným nebo i větším poraněním sliznice konečníku. Zejména při menším zvlhčení, když to dobře "neklouže". Tato sliznice je dost křehká a choulostivá. A při sexuálním vzrušení logicky nevlhne, tak jako sliznice poševní. Drobnými poraněními konečníku se pak snadno mohou přenést nejrůznější infekce. V případě HIV/AIDS to může znamenat smrtelné nebezpečí. Určité zdravotní riziko představuje také riziko ochabnutí řitního svěrače a následné potíže s udržením stolice.

Lidé na besedách se mě často ptají, jestli anální styk není sexuální úchylkou. V tomto hodnocení bych rozhodně byl opatrný, i když se domnívám, že se o typickou deviaci nejedná.

Mužské homosexuální páry ho často využívají celý život. Při pohlavním styku se ženou jde o méně obvyklou praktiku. Při nedokonalém zvlhčení se může stát nebezpečnou pro zdraví. Ženy však proti němu mívají námitky hlavně z důvodů hygienických a estetických. Proto by je muži v žádném případě neměli k takovému spojení nutit nebo nátlakem přemlouvat.

Zdravotně nejbezpečnější je nesporně styk orální. Kontakty mezi ústy a genitálem prožívá v současné době jakousi renesanci. Na celém světě se těší stále větší oblibě. Při dodržování hygienické obezřetnosti se opravdu jedná o poměrně bezpečný způsob sexuální aktivity. Teprve na druhém místě je "klasický" pohlavní styk do pochvy. U něj hrozí - kromě infekcí - hlavně nechtěné těhotenství. Anální styk je nejproblematičtější, právě pokud jde o nebezpečí přenosu infekcí.

Odborníci, kteří mají liberální přístup k sexuální výchově, však nemohou tento způsob sexu zakazovat. Navíc vědí, že zákazy obvykle nic neřeší. Všem, které láká, musí ovšem zdůraznit, že při tomto styku je nutné dokonale vlhčit. A muž, který při něm použije kondom, určitě neudělá chybu, i kdyby si to s tím otěhotněním do konečníku dokonale popletl.

Reklama

Související témata:

Související články

Antikoncepce je i o zdraví

"Antikoncepce není o zdraví, ale o kvalitě sexuálního života. A platit ji z nemocenského pojištění je jako platit erotické prádlo." Tento víc než šest let...

Výběr článků

Načítám