Hlavní obsah

Kdy je dobré dělat kompromisy a kdy rozhodně ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V téměř každém vztahu je jasné, že dříve či později bude třeba udělat menší či větší kompromisy, aby vše fungovalo bez potíží a co nejdéle. Jenže je kompromis a kompromis. Kdy je dobré k němu přistoupit a kdy rozhodně ne?

Foto: Profimedia.cz

Je-li kompromis ve vztahu prospěšný oběma partnerům, může vztah upevnit.

Článek

Co ve vás vyvolává slovo kompromis? Jde podle vás o pozitivní, nebo naopak negativní slovo? Odpověď je jednoduchá – záleží na situaci a důvodu, proč ho děláte. Z toho pak bude jasné, zda je dobrý, nebo špatný, popisuje terapeutka Margaret Paulová.

Dobrý kompromis – milující

Pokud je záměrem kompromisu blaho vaše i partnerovo, pak jde ve vztahu o kompromis dobrý. Jde o to najít řešení, které bude vyhovovat oběma. Máte snahu otevřít se jeden druhému a udělat pro sebe navzájem jen to dobré.

„Ve výsledku, pokud je záměrem kompromisu učit a poučit se ze vzájemného řešení, ani jeden nemusí mít pocit, že výsledek je nějakým kompromisem,“ popisuje Paulová.

Proč vztahový kompromis ve stylu půl na půl málokdy funguje

Vztahy a sex

Špatný kompromis – sebepoškozující

O špatný kompromis půjde pokaždé, když ho budete dělat i přesto, že se vám to bude zdát špatné nebo porušíte vlastní pravidla či zásady.

Stejně tak ve chvíli, kdy uděláte cokoli, abyste se druhému zalíbili, neodmítal vás nebo nebyl vzteklý. Záměrem takového kompromisu je vždy pocit kontroly.

Náznaky, že vás přítel příliš kontroluje

Vztahy a sex

Jak poznat, kdy děláte kompromisy vhodné a kdy ne?

Jednoduše podle pocitů. Cítíte-li vnitřní klid a souznění, pak bude kompromis dobrý. V opačném případě, při jakýchkoli pochybách, nebo dokonce vzteku, mnoho dobrého nepřinese, i kdyby ho partner či partnerka považovali za sebelepší.

„Pamatujte, vždy můžete udělat určité ústupky či věci pro druhé, aniž byste zradili sami sebe. Pokud ovšem vycházejí z lásky, ne ze strachu,“ dodává na svém blogu Paulová.

Anketa

Přistupujete ve vztahu často na kompromisy?
Většinou ano
79,6 %
Jen zřídka, když není vyhnutí
16,1 %
Nikdy, nedělá to dobrotu
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1268 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám