Hlavní obsah

Každý pátý Čech trpí úzkostnou poruchou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úzkost pocítí občas zřejmě každý člověk. Pokud je krátkodobá, pomáhá čelit nejistotám života. U pětiny lidí však může být tak silná, že mají i tělesné obtíže: potí se, tluče jim srdce nebo trpí průjmem. "Odhadem dva miliony Čechů trpí úzkostnou poruchou a měli by se léčit," řekl přednosta psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesor Jiří Raboch.

Foto: Josef Zajíc

20. března 2012 v 6 hodin a 14 minut. Jarní rovnodennost. Otvírá se Vysoká pec č. 1.

Článek

Podle něj pacienti, ale mnohdy i lékaři nemoc podceňují, a tak se přiměřené léčby dostane jen třetině postižených. I přesto se v Česku předepíše každý rok šest milionů balení léků na úzkost, teoreticky šest lidí z deseti užije jedno balení. Příčinou problémů je především stresující životní styl a neschopnost či neznalost vhodné relaxace.

Již více než 30 let se hovoří o manažerské nemoci. Je tak označován stav ustavičného psychického napětí, ve kterém žije řada podnikatelů či vedoucích pracovníků a politiků. Odborníci doporučují v první řadě omezit stres - úzkost pomůže snížit sport, popovídání si s bližními a přáteli o svých starostech. Důležité je rozumně si stanovovat životní cíle, aby neúměrně nepřevyšovaly schopnosti.

"V každém případě je třeba vyvarovat se zahánění úzkosti alkoholem, počáteční příjemný pocit se časem změní v o to horší a nebezpečnější stavy úzkosti," varoval lékař. Relativně účinná a jednoduchá je metoda hlubokého dýchání. Doporučuje se dýchat hluboko a pomalu, jakoby z břicha, po dobu deseti minut, a toto dýchání opakovat třikrát až čtyřikrát za den. Na intenzívní úzkost už tyto metody nefungují a je třeba navštívit lékaře, aby předepsal vhodný lék.

Reklama

Výběr článků

Načítám