Hlavní obsah

Každý druhý zažil lásku či sex na pracovišti

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milostné vztahy na pracovišti nejsou žádnou vzácností. Podle statistik dokonce každá pátá láska a každé třetí manželství začalo právě v zaměstnání. Vždyť, kde jinde by lidé měli tolik společného jako právě ve firmě, kde tvoří fungující tým. Mezi lidmi podobné povahy, zájmů i myšlení vznikají blízká přátelství, láska i sex.

Foto: Profimedia.cz

Nevěrných bylo s kolegou z práce celých 25 procent žen.

Článek

Sex v kanceláři si někdy zkusilo přes 30 procent žen. Partnerovi nevěrných bylo s kolegou z práce celých 25 procent žen. Ale ani ti odolnější vůči svodům se nezdráhají pomrkávat a vznášet sexem nabité narážky. K flirtování se totiž přiznalo 94 procent žen i mužů. A když už si nevěru odpustí, zařadí osm z deseti zaměstnanců přitažlivého kolegu či kolegyni do svých fantazií.

Z průzkumů také vyšlo, že až 72 procent mužů se přiznalo, že sexuální vztahy s kolegyněmi vyhledávají.

"Často se poukazuje na zneužívání moci. Především někteří šéfové si vynucují pohlavní styk psychickým vydíráním nebo prostě zneužíváním svého pracovního zařazení. To se netýká jen mužů - šéfů, ale i některých žen ve vedoucích funkcích," vysvětlují odborníci na serveru Sexualně.cz .

Není vztah jako vztah

Pokud se budeme chtít blíže zaměřit na vztahy na pracovišti, je nutné rozlišit, zda se jedná o malou kancelář nebo firmu, kde se dva vídají celých osm a více pracovních hodin, nebo o vztahu ve velké nadnárodní korporaci, kdy se potenciální partneři vidí dvakrát ročně na mezinárodním meetingu.

U druhého případu nevzniká příliš třecích míst a takový vztah víceméně neohrožuje ani chod firmy, ani partnerský vztah jako takový. Problém může nastat u menší společnosti. Zde může vzniknout hned několik forem vztahu - budování monogamního vztahu, pouhý flirt a nevěra k základnímu vztahu mimo firmu.

Rozumní lidé by neměli zapomínat, že pokud se jedná o pouhý flirt či nevěru platí v podstatě zásada zachovávat co největší diskrétnost, jak vůči oficiálním partnerům, tak vůči ostatním kolegům z pracoviště.

Psychologové říkají jasné "NE"

Bohužel všeobecně lze říci, že psychologové vztahy na pracovišti nedoporučují. Tvrdí, že rozvrátí vlastní soukromé vztahy, následně kolektiv a ve finále mohou položit i celou firmu. Jejich aktéři navíc utrpí obrovskou ostudu - kolegové se jim budou posmívat, ztratí autoritu, respekt, vlastní klid a pohodu.

Mít sexuální vztah s kolegou, šéfem či šéfovou nebo asistentkou je podle většiny psychologů první krok na cestě k vlastní zkáze. 

Zvláště pokud se jedná o vztah podřízeného s nadřízeným. Zde se partnerům nemusí plést pouze strategie řešení konfliktů. Způsob vzájemného soužití komplikuje také fakt, že se jedná o nesymetrický vztah. Jeden z partnerů "je šéf" a může mít tendence jím být i v soukromí.

Práce má zůstat na pracovišti

Když už se pro vztah na pracovišti rozhodnete a budete přeci jen čelit všem těm komplikacím, pak pamatujte na to, že pracovní problémy by měly zůstat výhradně v práci. Netahejte si v žádném případě problémy z práce domů. A naopak problémy ze soukromí do práce. To je totiž nejčastější chyba všech takových vztahů - pletení si strategie řešení pracovních a domácích konfliktů.

Přestože takový vztah na pracovišti může fungovat, psychologové radí, pokud partneři mají zájem o udržení vztahu dlouhodobě, pak by jeden z partnerů měl uvažovat o změně zaměstnání.

Asi nejproblematičtější bývá společné zaměstatnávání manželů. Zde podle odborníků vzniká tolik třecích míst, že je personalistům vůbec nedoporučují.

Anketa

Zažili jste vztah nebo sex na pracovišti?
Ano, byla to velká láska
34,3 %
Ano, šlo pouze o uspokojení potřeb
20,9 %
Ano, ale z mé strany to bylo z donucení
0,9 %
Ano, ale byla to pěkná hloupost
6,1 %
Ano, byl to úlet v opilosti
2,1 %
Ne, a netoužím po tom
19,1 %
Ne, ale už jsem o tom uvažoval/a
3,8 %
Ne a nebo o tom alespoň nevím
1,5 %
Ne, ale nebráním se tomu
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7078 čtenářů.

Jak postupovat ve vztahu v práci

- Než začnete vztah s kolegou, dobře si rozmyslete, zda by vám vztah na pracovišti a to, co s tím souvisí, vyhovovaly.

- Pracovat v jedné firmě není jednoduché. Vaše teritorium se podstatně zmenší, kooperovat s partnerem-kolegou, máte-li krizi, není žádný med.

- Začínající vztah v práci zveřejňujte s rozmyslem.

- S partnerem se k sobě chovejte kolegiálně. Nezapomeňte, že nejste doma, ale v zaměstnání.

- Veškeré intimnosti si nechte na doma. Citové a intimní projevy by vaše kolegy mohly obtěžovat.

- Pokud zjistíte, že vám, vašemu okolí nebo šéfovi vztah v zaměstnání nevyhovuje, zvažte další postup. Východiskem může být přeřazení na jiné pracovní oddělení nebo přestup do jiné firmy. Mnohé páry to berou jako preventivní řešení. Vztahy v práci fungují, ale občas se jejich trvanlivost vyčerpá jaksi dřív.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší záletnice jsou ženy po třicítce

Většina žen prý touží po monogamním vztahu, v němž by mohla v klidu a bezpečí vychovávat své potomky. Pokud ale mají ženy možnost a chuť podniknout riskantní...

Češi jsou čtvrtý nejpromiskuitnější národ

Mezi zeměmi OECD s více než deseti milióny obyvatel patří k nejpromiskuitnějším zemím Velká Británie. Ženy národů této země jsou také nejsvolnější k náhodnému...

Výběr článků

Načítám