Hlavní obsah

Každodenní maličkosti, díky kterým posílíte partnerský vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každém vztahu nastane chvíle, kdy rutina začne převládat nad spontánností a vzrušením. Následně máte dvě možnosti. Buď příliš zpohodlníte a necháte vztah uvadat, nebo vezmete situaci do svých rukou a začnete o vztah náležitě pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Vztahy potřebují pozornost. Jedině tak budou prosperovat.

Článek

Na začátku vztahu se snažíme, seč nám síly stačí. Připravujeme pro partnera překvapení, vaříme mu oblíbená jídla, nečekaně ho „přepadneme“ během polední pauzy a pipláme se s každou textovou zprávou.

Postupem času ale zjistíme, že spokojený vztah můžeme mít i bez sebevětšího úsilí. Bohužel jde o mylné zjištění, které následně může vést i k rozpadu vztahu.

„Vztahy jsou jako rostliny. Pokud je nezaléváme a nevyživujeme, pak nevyhnutelně zemřou,“ říká psychoterapeutka Parisa Ghanbariová.

Dlouhodobé vztahy jednoduše potřebují pozornost. Jedině tak budou prosperovat. Dobrou zprávou je, že partnerský vztah můžete paradoxně posílit každodenními maličkostmi, které nevyžadují přemíru energie nebo času. A o jakých maličkostech je řeč?

1. Aktivní poslouchání

Ano, s partnerem komunikujeme několik hodin denně. Problém ale spočívá v tom, že povětšinou u komunikace děláme i další věci. Možná myjeme nádobí, možná si hrajeme s dětmi nebo máme zapnutou televizi, kterou po očku sledujeme. I proto je důležité, abychom si každý den vyhradily pět minut, které zasvětíme tzv. aktivnímu poslouchání.

Vlastnosti, které pomohou vytvořit a udržet zdravý vztah

Vztahy a sex

„Během této chvíle se soustřeďte jenom na svého partnera a na to, co vám říká o svých myšlenkách a pocitech. Záměrem je, aby se váš partner cítil vyslechnutý a pochopený,“ vysvětluje Ghanbariová.

2. Naordinujte si rande

V dlouhodobých vztazích je celkem běžné, že partneři zanedbávají společný čas. I když s partnerem žijete roky, je nanejvýš důležité, abyste ve vašem vztahu zachovali esenci „randění“.

Zkuste si každý týden naplánovat alespoň jedno večerní rande, které vám připomene, že žijete po boku své životní lásky. Pokud je to jenom trošku možné, nerezignujte na pravidelné romantické schůzky ani v momentě, kdy máte menší děti. Babičky nebo tety vám jistě pomohou s hlídáním, díky kterému budete mít alespoň dvě hodiny sami pro sebe.

3. Malá překvapení

Když se řekne překvapení, většina lidí si představí dárek. Pravdou ale zůstává, že nejlepší překvapení jsou ta, která nic nestojí. Myslete na to a vymýšlejte pro partnera drobné radosti, které během všedních dnů nečeká. Je jedno, jestli mu upečete oblíbený dezert nebo dobrovolně přepnete televizi na fotbalové utkání. Každým překvapivým gestem totiž partnerovi ukážete, že vám na něm záleží.

Proč vztahový kompromis ve stylu půl na půl málokdy funguje

Vztahy a sex

4. Dvojité rande

Kdy naposledy jste s jiným párem vyrazili na rande? Pokud dvojitá rande příliš nevyhledáváte, zkuste jim dát ještě jednu šanci. „Když lidé vidí, jak jejich partneři interagují s jinými lidmi, zdá se, že tím získávají novou perspektivu. Zjišťují totiž, že i další lidé si jejich partnera oblíbili,“ míní psycholožka Kathleen Holtz Dealová pro Bustle.

V případě, že nemáte kolem sebe další páry, nezbývá nic jiného než si nové společné přátele najít.

5. Společný koníček

Ruku na srdce, mnoho párů si pod pojmem „společný čas“ představí relax na pohovce a sledování Netflixu. I když proti těmto aktivitám nelze nic namítat, rozhodně není od věci, když společný čas budete trávit i aktivnějším způsobem.

Průzkum z roku 2020 například ukázal, že 66 % párů, které společně sportují, tvrdí, že jim tato aktivita zlepšila vztah. Pokud nejste sportovci tělem i duší, pak můžete vyzkoušet i jiné volnočasové aktivity.

Zdánlivé maličkosti, které pro muže mnoho znamenají

Vztahy a sex

6. Mluvte o budoucnosti

Většina z nás přemýšlí o budoucnosti, avšak málokdo toto téma otevře i před partnerem. Přitom je naprosto zásadní vědět, zda partner na vaše plány nahlíží podobou optikou.

Ať už přemýšlíte o miminku, chcete se stěhovat do většího bytu nebo spřádáte plány na letní dovolenou, pokaždé do této konverzace včas zahrňte i partnera. Uvidíte, že tímto krokem předejdete mnoha nepříjemnostem či nedorozuměním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám