Hlavní obsah

Každá desátá studentka zažívá násilí ve vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se s násilím během svého života podle mezinárodního průzkumu AV ČR setká 38 procent žen. Násilí ale nezačíná až několik let po svatbě. Určité náznaky toho, že má někdo tendenci používat ve vztahu násilí, se dají vypozorovat už na počátku vztahu.

Článek

Podle zahraničních statistik zažívá násilí ve vztahu každá třetí dívka. U nás se tímto problémem zabývá občanské sdružení Rosa. Podle jeho posledního průzkumu mezi studenty ve věku 17 - 22 let u nás každý 5. student nebo studentka vědí o násilí ve svém okolí, více než každý 6. ví o násilí ve vztahu kamarádky nebo kamaráda. Každý 8. prožil násilí ve své původní rodině.

"Ačkoli procento odpovědí ano na otázku prožití násilí ve vlastním vztahu je pouze 7 procent, mnohem větší procento studentů odpovědělo ano na otázky indikující násilí ve vztahu:  11 % dívek  bylo udeřeno, 11 % bylo ve vztahu ponižováno, 11 % partner omezoval, 15 % studentů a studentek šlo ve vztahu proti svým přáním. Z chlapců zažilo ponižování a uhození 3,8 % z nich. Znamená to, že studenti a studentky nevnímají tyto varovné signály a konkrétní projevy násilí ve vztahu jako  násilí," uvedla Mgr. Martina Hronová z občanského sdružení ROSA

Celá pětina  studentů si myslí, že domácí násilí je jen okrajovou záležitostí, která zasahuje malou část lidí. Třetina studentů si myslí, že s oddaností a láskou se může agresivní partner změnit. Varující může být, že třicet procent studentů je přesvědčeno, že "žárlivost je znakem opravdové lásky" a  69,5 procent studentek a studentů si myslí, že "jsou doma lépe chráněni před sexuálním útokem". Ve skutečnosti znásilnění na schůzce představuje 67 % všech sexuálních útoků a 6 z 10 znásilnění mladých žen se odehraje doma a dvě třetiny dívek znají toho, kdo je znásilnil - byl to jejich přítel, kamarád či známý.

Jako prvence proti domácímu násilí pro mladé lidi ve věku 15 - 19 let vyšla kniha "To si dovolit nesmíš". Publikace studenty seznámí s tím, jak rozpoznat varovné signály počínajícího násilí ve vztahu, jak násilí čelit, jak naopak vypadají vztahy "zdravé".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám