Hlavní obsah

Jedenáct let života navíc

Novinky, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak praví staré anglické přísloví, ke sňatku je třeba víc než jen čtyři bosé nohy v posteli. A tak se věno v dějinách manželství objevuje téměř současně se svatebním obřadem. Věno se chápalo jako určitý díl z majetku rodiny nevěsty, ale často i ženicha.

Foto: Jan Kaše

Rozhledna se opravdu povedla

Článek

Podle situace se jím stávaly louky, domy, grunty i celé země - to v případě sňatků královských. Dohoda o rozsahu se uzavírala už v čase námluv a bývala velmi přesně specifikována.

Zatímco dnes jde v podstatě o útvary spíše literární, dříve bývaly pojmy věno, výbava, a dokonce i zasnoubení pevně zakotvené v zákoně. Právní úpravou se například podrobně určovalo, kdo má na věno právo, v jakém případě se musí vrátit a který jeho díl zůstává volný.

Nejspíš vůbec nejkurióznější věno, které přinese do manželství každá nevěsta, vypočítal jeden Skot. Podle jeho tvrzení totiž každý muž, který se ožení, prodlouží svůj život v průměru o jedenáct let, byť by jeho žena pocházela ze sebechudších poměrů.

Věno však nemuselo přinášet jen potěšení z nově nabytého majetku. Mnohdy je provázely i tragédie. Jednou z největších se stala sebevražda čtyř sester v indickém městě Kánpúr, jejímž důvodem byl fakt, že rodiče nemohli sehnat peníze na věno pro svoji nejstarší dceru. I když indický zákon dnes jeho vymáhání postihuje, občas se příbuzní či manžel sám zbaví ženy, s níž podle jejich názoru nepřišel do rodiny dostatečný majetek.

Od věna se v našich zemích odlišovala výbava, která patřila k osobnímu vlastnictví nevěsty. Zpravidla se jednalo o peřiny, ložní, stolní a hygienické prádlo, kuchyňské potřeby, nábytek a koberce, které přinášela do nové domácnosti. Důležitou součást výbavy tvořilo také oblečení nevěsty - a to od kožichu, přes denní a společenské oděvy až po spodní prádlo, jež se obvykle šilo doma. Velkou pozornost zmíněnému fenoménu věnoval například Ignát Herrmann v měšťanské idylce Otec Kondelík a ženich Vejvara. A na vlastní oči se může s touto částí výbavy novomanželky seznámit návštěvník expozice dokumentující vývoj dámského i pánského spodního prádla a toaletních potřeb od konce 19. až do poloviny 20. století. Výstava s názvem Vlastně malý zázrak probíhá v pražském Lobkovickém paláci až do dubna.

Ani dnes, i když to mnozí tvrdí, nepatří výbava mezi pojmy zastaralé. Současní rodiče ale už počítají spíš s faktem, že víc než povlečení v prádelníku ocení jejich potomci finanční hotovost, za niž si potřebné vybavení do domácnosti pořídí sami, podle vlastního vkusu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dnešní podoby věna a výbavy novomanželů

Jaké hodnoty chce a může předávat současná střední generace či spíše její část, kterou reprezentují lidé ve věku čtyřicet až padesát let? Tato populace mívá...

Výběr článků

Načítám