Hlavní obsah

Jaroslav Zvěřina: Nejčastější důvody návštěv u sexuologa

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuologové dnes dovedou úspěšně vyřešit většinu problémů, které lidé mají se svým pohlavním životem. Tím spíš je překvapuje, jak neochotně a pozdě za nimi přichází řada lidí se svými potížemi, často velmi vážnými. Mezi tyto případy patří například klienti, kteří intimně žijí se svým partnerem řadu let, aniž by spolu měli pohlavní styk. Odborníci mluví o nekonzumovaném manželství.

Foto: Profimedia.cz

Lidem, kteří intimně žijí se svým partnerem řadu let, aniž by spolu měli pohlavní styk, většinou dokážou sexuologové pomoci.

Článek

Do sexuologické ordinace je obvykle přivede touha po dítěti. Nejčastější příčinou těchto potíží bývá vaginismus. Jde o úpornou poruchu, při které se žena obává každého vniknutí do pochvy. Její obranné reakce jsou velmi intenzivní, stejně jako bolesti, které doprovázejí pokusy muže překonat tento odpor.

Řada takových párů dokáže vzájemně uspokojit své sexuální potřeby nekoitálním způsobem. Tedy jinak než prostřednictvím běžné soulože. U žen, které trpěly vaginismem, jsem se opakovaně setkával s tím, že souhlasily i s anální souloží, tedy zavedením penisu do konečníku, jen aby se vyhnuly pokusům o průnik do pochvy.

Překonat vaginismus pomocí nějakého jednoduchého a jednorázového léčebného zákroku není možné. Řešení sice nebývá složité, ale je hodně pracné a časově náročné.

Partner musí vlídně a pravidelně uvolňovat bolestivě staženou pochvu pomocí prstů a vibrátoru vhodné velikosti. Pokud má dvojice dostatek trpělivosti, v naprosté většině případů se jí problém nakonec podaří zvládnout. Podstatně méně často žije pár v nekonzumovaném manželství kvůli mužovým obavám ze soulože. Vzpomínám si na mladíka, který se bál zavést penis do pochvy manželky. Byl přesvědčený, že se tam nemůže vejít.

Rozumné vysvětlování u něj nikam nevedlo. Přišel do ordinace s partnerkou, takže se sám přesvědčil, jak lze poměrně snadno zavést do pochvy i velký vibrátor. Překvapilo ho to. Protože vše viděl na vlastní oči, podařilo se tak jeho problém vyřešit.

Problémy mužů

Někdy muž nedokáže přivést ženu do jiného stavu kvůli poruchám výronu semene. Například při souloži nedosahuje vyvrcholení. Jindy může být příčinou takzvaný suchý orgasmus. Semeno při něm neodchází močovou trubicí ven, naopak směřuje dovnitř, do močového měchýře. Odborníci mluví o zpětné ejakulaci.

U některých pacientů se zase neuvolní žádný ejakulát. Příčinou těchto problémů bývají poruchy nervové regulace urogenitálních orgánů. Postižený pár se obvykle dočká přirozeného početí až poté, co specialisté vyléčí zmíněné potíže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám