Hlavní obsah

Jak tělo reaguje na zamilovanost

Novinky, ema

Takzvaní motýlci v žaludku, rychlý tlukot srdce, třesoucí se kolena. Tak vypadalo zamilování na střední škole. U dospělých lidí jsou tyto stopy také patrné, ale už ne tolik. Na začátku vztahu v lidském těle dochází k řadě zajímavých reakcí v celé nervové soustavě. Pracují i hormony, které se vylučují do těla ze žláz s vnitřní sekrecí. Tyto procesy mohou být kolikrát tak silné, že je někteří odborníci přirovnávají k podobným účinkům, jaké způsobuje užívání drog.

Foto: Profimedia.cz

Zamilovanost může působit jako droga, tvrdí odborníci.

Článek

Zamilovanost má podobné činky jako závislost na drogách, vyšlo z výsledků studie vědců z Rutgers University z roku 2010. Člověk totiž zažívá stejnou euforii a mozek zaplaví stejné látky (dopamin, adrenalin aj.), jako tomu je u drogové závislosti.

Klinická sexuoložka Kat Van Kirková uvedla pro health.com, že se tyto chemické látky do těla uvolňují v různých momentech seznamování s novým partnerem, a pomáhají tak tvořit vzájemné pouto.

Dodává, že stejně jako u drog platí, že čím déle a více času s partnerem trávíte, tím více se stanete závislí.

„Opilí láskou“

Pokud si dáte pár skleniček vína, s největší pravděpodobností přijdete o zábrany, strach i úzkost, naopak budete více otevření a upovídaní. To má za následek hormon oxytocin, který je také označován jako hormon lásky.

Vědci z Birmingham University tvrdí, že oxytocin i alkohol, ačkoliv působí na rozdílné části v mozku, mají podobné účinky na lidské tělo.

Adrenalin, viník rdících se líček

Je to adrenalin, který může za zpocené dlaně, žhnoucí, červené tváře a dekolt. Tepová frekvence roste, stejně tak se prohlubuje i úzkost. Tento pocit většinou zažíváme při počátečních schůzkách a vzájemném „oťukávání“.

Nemocní láskou

Není vám dobře, cítíte se pod psa a možná jste také ztratili chuť k jídlu? Možná je to způsob, jak vám vaše tělo říká, jak moc máte rádi osobu, se kterou se v poslední době vídáte.

„Nemoc z lásky může způsobit stresový hormon kortizol, který stahuje krevní cévy v žaludku, takže se můžete cítit špatně,“ vysvětluje doktorka Kirková. Nemusíte se ale bát. Tento pocit obvykle vymizí po nějaké době, přesněji řečeno tehdy, kdy se s protějškem více poznáte, a opadne počáteční nervozita.

Obklopování se milovanou osobou

Společné fotky jako tapeta mobilu, počítače, tabletu. Většina zamilovaných se ráda a hojně obklopuje svým protějškem v době jeho nepřítomnosti alespoň v podobě fotek. Proč? Může za to dopamin.

„Ten má na mozek stejný účinek jako kokain. Stimuluje touhu a souvisí také s intenzivní rozkoší,“ vysvětluje Kirková. Jinými slovy je zcela normální, pokud během dne, když narazíte na partnerovu fotografii, zahoříte vroucím citovým vzplanutím a pocítíte příval nečekané energie.

Ženám, které milují, zjihne hlas

Jestliže jste zamilovaná, a prohlubuje se vaše partnerské pouto, můžete si kromě jiného všimnout i velmi zajímavé změny. A to tónu hlasu, kterým mluvíte ve vyšší tónině, než je u vás běžné.

Podle studie zveřejněné v roce 2011 v Journal of Evolutionary Psychology vědci zjistili, že když ženy mluvily s fyzicky přitažlivými muži, jejich hlas měl tendenci se zvýšit a také znít více žensky a jemněji.

Vztah na „odvykačce”

Dalším obvyklým faktorem, který se projevuje ve vztahu, kdy jednomu na druhém velmi záleží, je strach. „Pokud jsme od svých milovaných poloviček odděleni na kratší nebo delší dobu, můžeme reagovat jako odvykající narkoman,“ říká Serena Goldsteinová, lékařka z New Yorku.

„Může za to hormon uvolňující kortikotropin, který je stresovým hormonem. Přispívá k úzkosti a depresi.”

S tímto se nejvíce potýkají páry, které fungují na dálku. Rada od lékařky zní: naučte se s tím vyrovnat. „Hodně pomáhá častý, alespoň audiovizuální kontakt.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám