Hlavní obsah

Jak se vypořádat s toxickou žárlivostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemůžete přenést přes srdce, když partnerovi pípne sms zpráva od neznámého čísla? Nebo propadáte panice ve chvíli, kdy se na něj usměje servírka v restauraci? Není nic špatného na tom, když čas od času pocítíte žárlivost. Problém ale nastává ve chvíli, kdy je žárlivost vaším denním chlebem.

Foto: Profimedia.cz

Žárlivost je spojena s pocitem ohrožení.

Článek

Říká se, že kdo nežárlí, ten nemiluje. Přesto máme pocit žárlivosti spojen se středoškolskými láskami a v dospělosti se leckdy za své žárlení stydíme. Podle odborníků je ale přirozené, že k žárlivosti dochází.

Doktor Mark B. Borg Jr. vysvětluje, že žárlivost je spojena s pocitem ohrožení. I když je žárlivost častým jevem, rozhodně bychom se tomuto pocitu neměly zcela oddávat. Žárlivost totiž narušuje naši náladu a krade pozornost od důležitých úkolů.

„Nejhorší ze všeho je, když v sobě budete žárlivost dusit. Následně může vážným způsobem poškodit vaše vztahy,“ varuje Borg.

Pokud jste si myslely, že nejlepší způsob, jak se vypořádat se žárlivostí, je ignorace nepříjemných pocitů, pak jste na omylu. Předstírat, že negativní emoce ve vaší hlavě neexistují, je totiž účinným receptem na emocionální katastrofu. „Tímto způsobem se žárlivost pomalu stává toxickou, začne se projevovat přehnaným způsobem a stane se vysoce destruktivní,“ říká Borg pro Prevention.

Lze někdy omluvit čtení textových zpráv partnera?

Vztahy a sex

Máte pocit, že se z vaší „normální“ žárlivosti stává žárlivost toxická? Pak je nejvyšší čas dostat emoce zpátky pod kontrolu a zamyslet se nad tím, co skutečně cítíte.

Manželská terapeutka Risa Ganelová zároveň přináší čtyři možné způsoby, jak s toxickou žárlivostí naložit.

1. Odpojte se od svých pocitů

Nastala ve vašem partnerském vztahu situace, která vás nutí k žárlivosti? I když to není jednoduché, zkuste se na své pocity podívat racionální optikou. Možná si uvědomíte, že se zbytečně necháváte pohltit emocemi, které situaci dvakrát neulehčují.

„Zároveň snadněji zjistíte, zda jde o oprávněný, nebo neoprávněný pocit,“ vysvětluje Risa Ganelová.

2. Zjistěte, odkud žárlivost pramení

Žárlíte kvůli tomu, co váš partner provedl v minulosti? Nebo nepříjemné pocity pocházejí z vaší vlastní nejistoty? Možná vás překvapí, jak důležité je, abyste si na tyto otázky dokázala odpovědět.

Pokud zjistíte, že svému partnerovi nevěříte, je třeba tento problém společně vyřešit. Na druhou stranu nepodceňujte ani to, když k žárlivosti vede vaše vnitřní nejistota. V tomto ohledu vám může pomoci zkušený psychoterapeut, díky kterému zjistíte, proč nedokážete partnerovi naplno důvěřovat.

Jak se jednou provždy zbavit strachu, že vás partner podvádí

Vztahy a sex

3. Vypište se

Pohltila vás žárlivost? Pak se ve vás pravděpodobně mísí koktejl různorodých emocí. Nejlépe ale uděláte, když se nenecháte emocemi ovládnout a v klidu se na několik minut zastavíte.

„Doporučuji, abyste si k ruce vzala papír a tužku a ze všech pocitů se vypsala. To vám pomůže zpomalit záplavu emocí, zároveň si v hlavě utřídíte dojmy a pojmy,“ navrhuje manželská terapeutka Risa Ganelová.

4. Mluvte o tom

V neposlední řadě je důležité, abyste o svých pocitech a obavách s partnerem mluvila. Nemá smysl se užírat žárlivými myšlenkami, a zároveň před partnerem předstírat, že se nic neděje. Mnohem lepší strategií je, když se před partnerem otevřete a upřímně mu řeknete, co vás trápí.

„Promluvte si o signálu, který vedl k vaší žárlivosti. Možná vás překvapí, že tato konverzace může ve finále vztah posílit,“ uzavírá Risa Ganelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám