Hlavní obsah

Jak působit na druhé mile

O tom, jak používat řeč těla, abychom ukázali sílu a převahu či zakryli strach, bylo napsáno mnoho rad. Ale co když jen chceme působit příjemně a přátelsky, aby se s námi ostatní cítili dobře? Podle odborníků si stačí pohlídat pár věcí.

Foto: Profimedia.cz

Dobré je podávat si ruku jako rovný s rovným. Triky, kdy například pravá ruka tiskne a levá pak zakryje tisknoucí se ruce, tu nemají místo.

Článek

Často je děláme přirozeně, pokud jsme uvolnění, cítíme se dobře a v bezpečí, v kontaktu se známými a přátelskými lidmi.

Ve společnosti těch, koho neznáme, a hlavně když pochybujeme o tom, jak na nás ti druzí pohlížejí, se na povrch dere nervozita a tělo zaujímá ostražitý postoj. Často se také snažíme až příliš, což nevypadá přirozeně. Na co si tedy dávat pozor?

Vnímejte a uvolněte se

Prostě si uvědomte, jaké chování na vás u neznámých lidí působí pozitivně.

  • Obvykle rádi pozorujeme ty, kteří se na nás dívají takzvaně přítomným pohledem – cítíme, že nás opravdu vnímají.
  • Skvěle působí lidé, kteří svým úsměvem signalizují, že se s námi cítí dobře.
  • Příjemné je, když s námi i mile mluví a také kultivovaně gestikulují tak, že gesta souznějí s jejich sdělením.
  • Jejich obličej je takzvaně „přijímající“ (uvolněné obočí, široce otevřené oči a rty jsou v klidu, bez známek napětí apod.).

Nesprávné vyložení řeči těla aneb Jak vznikají komunikační chyby

Vztahy a sex

Ruce neschovávejte

Ani si neuvědomujeme, že je ostatní chtějí vidět. Můžeme mít syndrom studených rukou či prostě pohodlné kapsy, a tak si je schováme. Nebo se nám v kavárně sedí dobře s rukama v klíně, což ale znamená, že jsou pod stolem. Člověk naproti pak může mít nepříjemný pocit, aniž by věděl proč.

Výzkumy potvrzují, že jsme na ruce velice zaměřeni. A zdaleka nejde jen o podání ruky, což v našem kulturním prostředí považujeme za základ přátelského kontaktu. Část našeho mozku dokonce pozná ruce daného člověka a také pozoruje ruce těch, se kterými komunikujeme.

Schované ruce ztěžují ostatním zpracování informací o nás i našich záměrech. Působíme neupřímně až nedůvěryhodně. Důležité jsou i otevřené dlaně.

Náklon znamená zájem

Pokud jsme uvolnění, přirozeně se nakláníme k těm, se kterými mluvíme, když nás něčím zaujmou. Odkloní-li se někdo, třeba se opře o židli, o zeď, často to vnímáme jako odmítnutí (jako by se stahoval, distancoval, cítil se nepříjemně). Výzkumy navíc naznačují, že člověk, ke kterému se nakláníme, se také lépe vyjádří a lépe se vypovídá.

Jak podle řeči těla poznat blížící se rozchod

Vztahy a sex

Napodobujte tak akorát

Zrcadlení je chování, kdy napodobujeme celou škálu gest svého protějšku. Dobrá zpráva je, že tuto schopnost má většina z nás a používá ji automaticky. Pomáhá nám vcítit se do druhého. A pokud někdo zrcadlí nás, máme pocit, že nás emočně vnímá.

Obvykle jde o drobnosti. Ti, kteří spolu hovoří, třeba sladí mrkání, napodobí postoj toho druhého atd. Lidé se silnou empatií o tom vůbec nepřemýšlejí. Pokud ale zrcadlíme vědomě, je třeba odhadnout míru.

Ruku podávejte jako rovný s rovným

  • Všichni jsme to slyšeli: Pevné podání ruky značí pevný charakter. Ale pevnější stisk se dá nacvičit rychle, vybudovat si dobrý, silný charakter je naopak dlouhodobý proces.
  • Přesto je podání ruky podle studií v podstatě zárukou, že uděláme lepší dojem a protějšek k nám bude přístupnější. Snížíme tak i jeho tendence k vyhýbavosti.
  • Dobré je podávat si ruku jako rovný s rovným. Triky, kdy například pravá ruka tiskne a levá pak zakryje tisknoucí se ruce, tu nemají místo. To gesto je popisované jako dominantní, jde ale spíš o pokus dominanci etablovat. Působí nejen nepřátelsky, ale často až dětinsky, nepříjemně a protějšek frustruje.

Řeč těla napoví hodně, přeložit se však nedá u každého

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám