Hlavní obsah

Jak přestat sledovat bývalého partnera na sociálních sítích

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztah skončil, city přetrvávají. Realita po rozchodu je nepříjemná, srdcervoucí a občas připomíná život Sherlocka Holmese. Jinak si nedokážeme vysvětlit, že po rozchodu neustále sledujeme sociální sítě bývalého partnera, napjatě čekáme na jeho novou fotku a vehementně pozorujeme, zda mu příspěvek nekomentuje cizí žena. Sledování expartnera na sociálních sítích sice působí nevinně, ale odborníci se shodují, že k ničemu dobrému nevede.

Foto: Profimedia.cz

Sledování ex partnera na sociálních sítích k ničemu dobrému nevede.

Článek

Proč je online v jednu hodinu v noci? Smazal si naše společné snímky? Kdo je ta žena, která mu „olajkovala“ příspěvek? A opravdu ten dýňový koláč upekl sám? Tak zní jenom zlomek otázek, které si pokládáme ve chvíli, kdy sledujeme sociální sítě bývalého partnera.

Možná sama tušíte, že takové chování nikam nevede a partnera vám jenom sotva vrátí. Přesto je pro vás stále důležité vědět, kde je, s kým se baví a zda tráví čas s novou neznámou ženou.

„Sledování expartnera vás udržuje v duševním vztahu,“ vysvětluje důvod chování vztahová terapeutka Fran Walfishová. „Tak moc přemýšlíte o bývalém vztahu, až zjistíte, že ve své hlavě nemáte nic jiného. Bohužel, tento nezdravý proces vám nedovolí, abyste truchlila nad ztrátou skutečného vztahu, případně se od vztahu odpojila,“ říká Walfishová a dodává, že proces smutnění je po rozchodu klíčový a nelze ho přejít.

Fáze rozchodu, kterými člověk prochází a musí se s nimi vypořádat

Vztahy a sex

Smazat, či nesmazat?

Většina žen se po rozchodu rozhoduje, zda bývalého partnera odstranit ze sociálních sítí. I když by se na první pohled mohlo zdát, že jde o jednoduchý krok, málokdo dokáže stisknout tlačítko „odebrat z přátel“ nebo „nesledovat“. Expertka na vztahy Julia Bekkerová ale podotýká, že byste si měla zvykat na nový život bez partnera.

„To znamená, že musíte přijmout některá opatření. Zkuste se vyhýbat místům, kde by váš ex přítel mohl být, a zároveň ho nesledujte na sociálních sítích,“ říká Bekkerová pro Elite Daily.

Zařekněte se, že na jeho sociální sítě už nevkročíte, případně si na několik týdnů smažte Facebook, Instagram nebo Twitter.

Vymazání sociálních sítí či nesledování bývalého partnera může působit jako extrémní opatření. Pravdou ale zůstává, že tento krok s vámi udělá hotové zázraky. „Vyžaduje to motivaci a odhodlání,“ říká Walfishová.

Proč je dobré přestat trávit tolik času na sociálních sítích

Vztahy a sex

„Doopravdy musíte chtít přestat. Zároveň je důležité, abyste svou mysl měla neustále pod kontrolou,“ dodává.

Pokud se vaše myšlenky zatoulají k bývalému partnerovi, zastavte se a začněte se soustředit na něco jiného. „Buďte zaneprázdněná,“ radí terapeutka.

Není jednoduché se vzdát něčeho, co je vaší každodenní součástí. Proto je nezbytně důležité pochopit, že sledování bývalého partnera na sociálních sítích nadělá více škody než užitku. Pokud se z nevydařeného vztahu chcete doopravdy uzdravit, musíte si říct, „že nezáleží na tom, co bývalý partner dělá nebo s kým tráví večer“, říká Bekkerová.

Důležité je pouze to, jak se cítíte vy a jakým směrem se ubírá váš současný život.

Přátelit se s expartnery lze, ale ne vždy je to dobrý nápad

Vztahy a sex

Pomoc hledejte u přátel

Rozchod není procházka růžovou zahradou a truchlící proces může trvat i několik měsíců. Zkuste tedy brouzdání po sociálních sítích vyměnit za skutečný sociální kontakt.

„Požádejte přátele a rodinu o podporu, zůstaňte aktivní a společenští,“ říká expertka na vztahy Channa Bromleyová pro Bustle.

Zároveň radí, abyste dělala věci, které vám přinášejí radost a rozptýlení. I drobné radosti vám zlepší náladu a dokážou vám, že svět je stále krásné místo.

„Pokud ale máte pocit, že nastalou situaci nezvládáte, nebojte se požádat o odbornou pomoc,“ radí Bromleyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výhody a nevýhody sexu s expartnerem

Karanténa nás sice omezuje v pohybu, ale našim myšlenkám dává naopak prostor pro víření. Navíc, možnosti k seznámení jsou poměrně skoupé, a proto zejména...

Výběr článků

Načítám