Hlavní obsah

Jak nalézt ztracenou touhu po partnerovi

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho z manželských párů se po několika letech soužití dostane do stavu, kdy má pocit, že to, co mezi nimi kdysi bylo, je nenávratně pryč. Je možné získat zpátky ztracenou vášeň a touhu po tom druhém, nebo jsou tyto dvojice předurčeny žít spolu jen ze zvyku, či od sebe odejít? Psychologové i sexuologové míní, že není třeba házet flintu do žita. Je však třeba se oboustranně snažit, snažit a snažit.

Foto: Profimedia.cz

Nové zážitky dokážou vztah oživit

Článek

Podle psycholožky Alice Vondrové „vztah po patnácti, dvaceti letech obvykle zavalí kolotoč trablů, povinností, účtů a dětí“. Prim mohou podle ní začít hrát drobnosti, kterými si lidé po letech soužití mohou jít na nervy - například to, že on chrápe, nebo že ona mlaská.

Do takového vztahu musí nutně zavanout čerstvý vzduch. Alice Vondrová říká, že prim hrají společné zážitky. „Důležité jsou ale i zajímavé nové zážitky každého zvlášť, aby přinesli domů nějaká nová komunikační témata. Ne to, jak se pořád pomlouvá tchyně a soused a pak už lidi nevědí vůbec o čem mluvit,“ vysvětluje psycholožka.

Vondrová klade důraz na kvalitu trávení volného času partnerů, protože práce a povinnosti dokážou člověka úplně semlít. Pokud se volný čas věnuje „domácímu desetiboji“, těžko lze očekávat milenecký sex, míní Alice Bendová.

Nesoulad v ložnici je i o komunikaci

Další otázkou je, zda nezájem o sex není způsoben citovým a sexuálním strádáním. Ne každý totiž dokáže se svým partnerem otevřeně o svých sexuálních přáních a potřebách mluvit. A proto může dojít k situaci, že se sexu partneři raději zřeknou, než aby se cítili frustrováni. Na to však platí zásadní doporučení a to, že partneři spolu musí o všem komunikovat. Pokud jim to nejde doma v obýváku, měli by navštívit rodinného, či partnerského psychologa, nebo sexuologa.

I sexuální nesoulad, či nechuť je důvodem k rozpadu manželství. Počet rozvodů z různých důvodů je stabilně vysoký. Podle statistik ČSÚ, jde o více než 30 tisíc rozvodů ročně, a to i přesto, že počet sňatků klesá – zatímco v roce 1990 uzavřelo manželství 90 tisíc párů, loni to již bylo jen něco přes 50 tisíc.

Rozvodem končí polovina z původně uzavřených manželství a nejčastěji se lidé rozvádějí ve třetím a čtvrtém roce manželství.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vzniká láska a zamilovanost

Láska a zamilovanost jsou nekonečnou inspirací mnoha umělců. Co ale stojí za jevem, který dokáže tak dokonale pobláznit rozum? Vědci, kteří se na tuto otázku...

Antikoncepční pilulky berou ženám chuť na sex

Vědci na Univerzitě v Heidelbergu přišli s výzkumem, který tvrdí, že ženy užívající antikoncepční pilulky mohou pociťovat sníženou chuť k milování a hůře...

Sex bude za deset let jen zábavou

Když se pár za deset let rozhodne mít dítě, místo do ložnice zamíří do reprodukčního centra, tvrdí vědci. Minimálně dvojice, kterým je více než třicet let,...

Výběr článků

Načítám