Hlavní obsah

Jak dát partnerovi najevo, že jste připravena na zásnuby

Mezi partnery existuje jedno téma, o kterém se nemluví snadno. Muži se mu záměrně vyhýbají, ženy se naopak bojí reakce. A tak se častokrát stává, že se téma zásnub stane jedním velkým tabu, o kterém partneři ze zásady nemluví. Podle psychologů není tento postoj správný, a tak se vyplatí, když s partnerem budete o vývoji vašeho vztahu otevřeně komunikovat.

Foto: Profimedia.cz

Téma zásnub nebývá jednoduché. Zatímco ženy by se vdávaly rády, muži někdy otálejí.

Článek

Partnerské vztahy procházejí různými fázemi, a tak je jasné, že v jednu chvíli dospějí do bodu, kdy jsou zásnuby na spadnutí. Jenže, každý člověk je jiný.

Zatímco vy můžete toužit po zásnubách už pár měsíců od seznámení, váš partner může být zdrženlivý a odkládat zásnuby na později. I proto je konverzace o zásnubách pro mnoho párů obtížná a velmi ošemetná.

Jak tedy s partnerem hovořit o zásnubách, aniž byste riskovala, že se konverzace promění v kolotoč výčitek?

(Ne)lehká konverzace

„Miláčku, kdy se zasnoubíme?“ Hádáme, že takovou otázku před svým milým nevyřknete. Naopak, snažíte se nenápadným způsobem zjistit, jak na svatbu nahlíží a jemně mu naznačujete, že „tenhle“ zásnubní prstýnek je moc pěkný.

Párová terapeutka Crystal Bradshawová potvrzuje, že její klientky mají s upřímnou konverzací na téma zásnuby obdobný problém.

„Je třeba si uvědomit, že to, co cítíme, nemusí cítit náš partner. A tak je třeba počítat s tím, že konverzaci o zásnubách může provázet jedno velké zklamání. Možná totiž zjistíte, že v tomto ohledu nejste s partnerem na stejné vlně,“ říká terapeutka.

Kdy je nejvhodnější čas uvažovat o svatbě

Styl

Jedním dechem ale dodává, že na povídání o budoucnosti bychom neměly rezignovat. „Není to jednorázová konverzace. V partnerském vztahu je velmi důležité, aby se dvojice dokázala otevřeně bavit o zásnubách, svatbě i dětech. Byť taková konverzace může být zprvu nepříjemná,“ tvrdí Bradshawová pro Brides.

Správné načasování

Nejde o to, abyste se o zásnubách začala bavit přesně na vaše tříleté výročí. Spíše si počkejte na spokojené období, během kterého s partnerem neřešíte osobní, pracovní nebo finanční problémy.

Následně se vyplatí, když hovor odstartujete obecnou otázkou na téma společná budoucnost. Pobavte se s partnerem o společném bydlení, názoru na počet dětí nebo o hypotéce. Pak už stačí konverzaci mírně odklonit a přirozeně se zeptat na partnerův pohled na zásnuby.

„Vím, že je těžké o zásnubách mluvit, ale doopravdy se vyplatí, když ke své polovičce budete upřímná. Dejte partnerovi vědět, že jste na zásnuby připravena a klidně mu přiznejte, že je pro vás obtížné o zásnubách hovořit,“ míní psycholožka Yvonne Thomasová.

Jak se diamant stal symbolem zásnubních prstenů

Styl

Nebojte se otázek

Promluvila jste si s partnerem o zásnubách a nedočkala jste se pozitivní reakce? V takovou chvíli je důležité, abyste zbytečně nepanikařila. Naopak, zkuste partnerův postoj pochopit a nahlédněte do jeho nitra tím, že téma rozvinete.

„Snažte se vyhnout přecitlivělosti, protože častokrát partnerův názor na zásnuby nemá nic společného s vaší osobou,“ upozorňuje Crystal Bradshawová.

Buďte otevřená jeho názorům, a také mu jeho přístup nevyčítejte. Nemá smysl zbytečně tlačit na pilu, neboť takové chování vám zásnubní prstýnek na prsteníčku nevykouzlí. A pokud nevíte, na jaké otázky se zeptat, můžete se inspirovat otázkami od Crystal Bradshawové:

  • Co pro tebe znamená manželství?
  • Proč je pro tebe manželství důležité?
  • Jaká zkušenost z dětství utváří tvůj názor na manželství?
  • Jak udržíme náš vztah pevný v průběhu let?
  • V jakých životních otázkách jsme zajedno?
  • A v jakých otázkách se naopak lišíme? 
  • Jak chceš, aby naše manželství vypadalo?

Mimochodem, zmíněné otázky můžete položit i sama sobě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám