Hlavní obsah

Izraelci operovali sluncem

BBC, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chirurgický zákrok pomocí soustředěných slunečních paprsků poprvé na světě uskutečnila skupina izraelských vědců. Pokusným krysám odstranili nádory na játrech, uvedl časopis Nature. Sluneční technologie, nahrazující laserové přístroje či tradiční skalpel, je však zatím možná jen v oblastech s intenzívním slunečním světlem.

Článek

Operační tým pomocí systému optických vláken přivedl sluneční paprsky na sál, kde jejich energetický výkon v hodnotě několika wattů nechal působit na játra dvou krys, postižené zhoubným nádorem. Nemocná tkáň se při několikaminutovém zákroku chovala stejně jako při operaci laserem - postupně chřadla, až odumřela.

Krysy se po prodělané operaci rychle zotavily a následné laboratorní testy prokázaly úplné a bezproblémové odstranění nádorů. Tým věří, že sluneční technologie, která je bezpečnější a levnější než laser, v brzké budoucnosti usnadní léčbu nádorů v tropických zemích, kde umožní řadě chudých států "přeskočit" náročnou etapu modernizace chirurgického vybavení nemocnic. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám